2012. május 17., csütörtök

Múzeumok éjszakája

2012. május 19. - szombat

Műhelymunkák, gyermekfoglalkozások
13-17 óra között – Rajzok, festmények, kollázsok – Az állatok világából című országos online-vetélkedő munkáinak bemutatása – Természetrajzi Múzeum
Régészeti iskola – marosvásárhelyi vár
A hagyományosan szervezett régészeti iskola célja a felfedezés örömét megismertetni a kis kutatókkal, akik homokban elrejtett kincsek után kutathatnak. A szervezők óvodásokat és kisiskolásokat várnak. A foglalkozás időtartama: 20 perc, legtöbb 20 fős csoportokban. Jelentkezés a 0745-954-393-as telefonszámon vagy a ritaenemeth@yahoo.com e-mail címen.

14-2 óra között – A múzeum újrafelfedezése – kirakójáték
Kultúrpalota, Szépművészeti Múzeum
A kisdiákok a Szépművészeti Múzeum galériáiban (Modern Román Művészeti Galéria, Klasszikus Magyar Művészeti Galéria) híres alkotások reprodukcióit rakhatják ki, s ezeket összehasonlíthatják a falakon látott művekkel.
13-19 óra között – Hagyományos hangszerek készítése
Néprajzi és Népművészeti Múzeum
A tevékenység alatt a gyerekek és a felnőttek egyaránt megismerhetik a hagyományos népi hangszereket. A rendezvényt a temesvári Nyugati Egyetem Zeneművészeti Karának zene tanszéke és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koordinálja. Jelentkezni a 0265/250-169-es, a 0365/440-427-es telefonszámokon vagy a muzeuetnomures@yahoo.com e-mail címen lehet.
13-16 óra között – Fazekasműhely
Marosvásárhelyi vár
A gyerekeknek lehetőségük lesz agyagedényeket készíteni, díszíteni, és megismerkedhetnek a korondi fazekassággal.
13-17 óra között – Arcfestészet
Természetrajzi Múzeum udvara
A rendezvényre 3–11 év közötti gyerekeket várnak, akiknek az arcára különböző maszkokat festenek a műhelymunkát vezetők. Jelentkezni a 0365/430-390-es telefonszámon vagy a muzeu_stn_ms@yahoo.com e-mal címen lehet.
10-16 óra között – Arcfestészet, játékok
Marosvásárhelyi vár
A műhely egy mágikus játékot ajánl a gyereknek, akik a művészek segítségével bármilyen állat vagy általuk óhajtott szereplő bőrébe bújhatnak. Jelentkezni a 0743-111-046-os telefonszámon, vagy a restauraremures@yahoo.com; andrastihamer@yahoo.com e-mail címen lehet.
13-17 óra között – Dinóműhely
Természetrajzi Múzeum udvara
A 6 és 11 év közötti gyermekeknek szánt tevékenység során a paleontológiai ásatásokat ismerhetik meg, bemutatják a különböző dinoszauruszfajok közötti harcot, illetve Dinoszauruszok farsangja címmel jelmezbemutató is lesz. Jelentkezni a 0365/430-390 telefonszámon vagy muzeu_stn_ms@yahoo.com e-mail címen.
13-17 óra között – Foltvarrás–foltvarázs
Természetrajzi Múzeum
Ugyancsak 6 és 11 év közötti gyerekeknek szerveznek foglalkozást, akik természetes anyagból, a múzeum állandó tárlatából merítve ötleteket festhetnek és varrhatnak különböző tárgyakat. Legtöbb 24 személyből álló csoportokkal foglalkoznak. Jelentkezni a 0365/430-390-es telefonszámon vagy a muzeu_stn_ms@yahoo.com e-mail címen lehet.
10-16 óra között – Modellezés
Marosvásárhelyi vár
A gyerekek megismerkedhetnek az agyagmodellezés fortélyaival. Az alkotások elkészítéséhez rajztáblákat, mintázófát és agyagot biztosítanak a szervezők. Jelentkezni a 0743-111-046-os telefonszámon vagy a restauraremures@yahoo.com; andrastihamer@yahoo.com e-mail címeken lehet.
13-17 óra között – Mozaikkészítés
Marosvásárhelyi vár
Ezt a műhelyt 8 évesnél nagyobb gyerekeknek szervezik, akik alkotóképességüket és türelmüket próbálhatják ki. Jelentkezni a 0743-111-046-os telefonszámon valamint a restauraremures@yahoo.com; andrastihamer@yahoo.com e-mail címeken lehet.
13-16 óra között – Merítettpapír-műhely
Marosvásárhelyi vár
Minden korosztály elsajátíthatja a merített papír készítésének művészetét.
Dákok a virtuális korszakban
A Régészeti Múzeum a kolozsvári Műszaki Egyetemmel és az Erdélyi Történelmi Múzeummal közösen rendezi meg a Dákok a virtuális korszakban című kiállítást, amelynek keretében a látogatók a 3D technológia segítségével virtuális látogatást tehetnek a blidarui, a costeşti-i, a luncani-i és a vereskői dák várakban. Visszatérve több évezredet, azok között az emberek között sétálhatnak, akik a korabeli várakban laktak. Ezenkívül az érdeklődőknek bemutatják azt a különleges számítógépes módszert, amelynek a segítségével a régészeti leleteket háromdimenziós formában rögzíthetik.

Különprogramok

3D-vetítések
14-2 óra között – Dákok a virtuális korszakban
Kultúrpalota, kisterem
Vetélkedők
13 óra – Ismerjük meg városunkat!
Történelmi és Régészeti Múzeum, marosvásárhelyi vár
A Történelmi és Régészeti Múzeum azokat az V-VIII. osztályos gyerekeket várja, akik négytagú csoportokban a városban válaszokat keresnek a helyszínen kiosztott kérdőívekre. Programfelelős: László Lóránt, a Borsos Tamás Egyesület elnöke, telefonszám: 0742-756-091.
Mászófal
13-20 óra között – marosvásárhelyi vár
A hegyimentők segítségével a várban felállított mesterséges mászófalon bárki kipróbálhatja alpinistakészségét, ráttermettségét.
Koncert
22-2 óra között – marosvásárhelyi vár
Szcéna-parti lesz, amelyen tombolahúzásra is sor kerül. A szerencsés nyertesek nevét a www.muzeumures.ro honlapon valamint a helyi sajtóban olvashatják majd az érdeklődők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése