2012. május 27., vasárnap

Gyermeknapi előadások

GYERMEKNAPI ELŐADÁSOK A NEMZETIBEN


A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a GYERMEKNAP alkalmából vendégelőadásokkal várja tizenéves nézőit.
Janikovszky Éva: KIRE ÜTÖTT EZ A GYEREK című kamaszmonológját a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház előadásában tekinthetik meg az érdeklődők.
Az alkotók ismertetője szerint a Janikovszky Éva művei alapján készült előadásban a tizenévesek, a kamaszok korosztályát próbálják megszólítani, és természetesen azokat a felnőtteket is, akik még nem felejtették el, vagy fel szeretnék idézni, hogy milyen is volt kamasznak lenni. Hiánypótlónak nevezhető a produkció, hiszen a mesejátékokból kinőtt, de a felnőtt előadásokba még „bele nem nőtt” tizenéves gyerekeknek készült.
Janikovszky Éva művei nélkül a felnőttek talán már régen elfelejtették volna, milyen érzés gyereknek lenni. Semmi esetre sem könnyű, mert a felnőttekkel nehéz szót érteni. Mindent agyon bonyolítanak, és a gyerekek idegeire mennek rengeteg fölösleges kérdésükkel. Tudjuk, hogy a kamaszkor az emberi élet legszebb, de egyik legnehezebb korszaka, sorsközösséget vállalunk a kamasz gyerekkel, akit a világ is kívülről szemlél: „Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép, mindig tudták, hogy kire hasonlítok (...) Amióta nagy vagyok és ütődött és nyegle és idétlen, csak ülnek és sóhajtoznak, hogy kire ütött ez a gyerek.” Az előadásban a kamasz maga is megelégeli a környezete ostoba elvárásait, és a jelent sokkal jobban el tudná képzelni, mint a jövőt – ha békén hagynák.
Játsszák: Péntek Zsuzsa, Derzsi Tímea, Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Nagy K. Kálmán; Dramaturg: Nagy Lázár Kincső; Díszlet: Dávid Eszter, Péter Alpár; Animáció: Dávid Eszter; Zene: Ardeleanu Daniel, Kónya Ütő Bence; Dalszövegek: Kónya Ütő Bence; Rendező: Nagy Kopeczky Kálmán.
AZ ELŐADÁS 10 ÉV FELETTI ÉS 99 ÉV ALATTI NÉZŐKNEK AJÁNLOTT!
Janikovszky Éva: KIRE ÜTÖTT EZ A GYEREK című kamaszmonológja a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében tekinthető meg 2012. május 31-én, csütörtökön 16.00 és 18.00 órától, valamint június 1-én, pénteken 16.00 és 18.00 órától.
Jegyek 10 lejes (normál), illetve 5 lejes (diákkedvezményes) áron elővételben a Kultúrpalota jegyirodájában válthatók keddtől péntekig 12.00-17.30 között, (telefon: 0265261420 vagy 0372758230), és előadások előtt a színházi jegypénztárban. Internetes jegyvásárlás: www.jegymester.ro

Kiss Éva Evelyn P.R. titkár
Marosvásárhely, 2012. május 22.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése