2013. szeptember 7., szombat

Fontos változásokat jelentett be a tanügyminiszter


Megváltozik a középiskolába történő felvétel a 2013-14-es tanévtől – közölte pénteken az oktatási miniszter. A most induló nyolcadikosok középiskolai felvételi osztályzatában 75 százalékban számít majd a képességvizsga eredménye, és csupán 25 százalékban az általános iskolai négy év (5-8.) átlaga. Eddig ez az arány 50-50 százalék volt.

Remus Pricopie azzal magyarázta a döntést, hogy kiderült, óriási – helyenként 2,5-3 pontnyi – különbségek vannak az általános iskolai eredmények és az országos szintfelmérő teszteredmények között, ami arra utal, hogy a tanárok részrehajlóan, nem a valós ismereteik alapján osztályozzák a tanulókat.

Korábban a tárcavezető bejelentette, idéntől a második, a negyedik és a hatodik osztályos tanulóknak is országos szintfelmérő teszten kell részt venniük. Ezt azzal indokolta, hogy nyolcadik osztályig semmilyen szintfelmérő nincs, és így az oktatási rendszer hatékonyságát sem tudják nyomon követni. A középiskolai oktatásban is lesz változás, ettől a tanévtől már a 11. osztály végén próbaérettségiznek a diákok, és valamennyi középiskolában már a tanév kezdetétől érettségi felkészítőket kell szervezni a végzősőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése