2019. január 15., kedd

Újabb adomány iskolánknak a Studium-Prospero részéről

Elkezdődött a kultúra hete

A január 11-i, pénteki tárlatnyitó már előre jelezte,

  

e hét keddjének délelőttjén azonban hivatalosan is elkezdődött a kultúra hete Marosvásárhelyen. A Studium – Prospero Alapítvány által főszervezett összművészeti eseménysorozat a tervek szerint szép hagyománnyá válik, e tervek megvalósíthatóságát jelzi, hogy a program folyamatosan bővül. A kulturális hét alapját az alapítvány által már évek óta szervezett, Olvass fel Marosvásárhelyért!, illetve Citeşte-le târgumureşenilor! című huszonnégy órás felolvasómaratonok képezik, ezeket kibővítve került sor az első kulturális hétre 2018-ban. Tavaly először a magyar és a román mellett a városban élő más nemzetiségek kultúrái is szerepet kaptak a rendezvénysorozat keretében, idén pedig még több, jellegzetesen marosvásárhelyi, illetve Marosvásárhelyről szóló eseményen vehetnek részt az érdeklődők – mindezzel kapcsolatosan kedd délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Studium – Prospero Alapítvány Rigó utcai szak- könyvtárában.

 

Amint az a délelőtti összejövetelen a fentiek mellett elhangzott, valamint dr. Vass Levente, az alapítvány ügyvezető elnöke elmondta, nagyon fontos a kultúra támogatása és a kultúrát támogató mecenatúra promoválása. Az is kiemelt fontosságú, hogy magyar és román nyelven is elhangozzanak előadások, hogy a két kultúra kölcsönösen megismerhesse egymást. Ez ügyben az alapítvány tényszerűen is fellépett: e sajtótájékoztató keretében adtak át négy digitális vetítőt három román anyanyelvű, de többségében magyar gyerekeket tanító pedagógusnak, illetve egy iskolának. Amint azt dr. Vass Levente elmondta, az utóbbi tanintézmény, a Serafim Duicu Általános Iskola az alapítvány egyik támogatott iskolája, a vetítők átadása pedig olyan innovációt jelentett, amelyet mindannyian – a szóban forgó pedagógusok és a jelen lévő román anyanyelvű újságírók is – nagyon jól fogadtak. Egyikük nyelvoktatásra utaló kérdésére az egyik pedagógus azt válaszolta, hogy a román nyelvet idegen nyelvként oktatva sokkal hatékonyabb eredményeket érhet el, és hogy a vetítő ebben nagy segítségére van, hiszen könnyebb képekkel, hangulatokkal, vizuális segítséggel oktatni, mint puszta szinonimákkal. A digitális vetítőket Liliana Sabău, a Dr. Bernády György Általános Iskola, Claudia Văidean, a Romulus Guga Általános Iskola, valamint Adela-Maria Belean, a Nicolae Bălcescu Általános Iskola pedagógusa vehette át, a Serafim Duicu iskolának szánt vetítőt Szövérfi Emese köszönte meg.  

 

Elhangzott továbbá, hogy a hasonló adományozásokat továbbra is folytatni fogják, az alapítvány Forradalom utcai kulturális központjában berendezett kiállítással (Szente-Szabó Ákos festő- és grafikusművész Útfélen című kiállítása) pedig a képzőművészet felé is nyitottak. Az idén két további marosvásárhelyi közösségről is szól majd előadás, a sajtótájékoztatót követően pedig, a társszervező és támogató intézmények, színészek, művészek jelenlétében, a román kultúra napján déli 12 órakor elkezdődött a kulturális hét román nyelvű felolvasómaratonja is. A további programot az alábbiakban olvashatják.

 

Január 16., szerda: 18 óra, Studium – Prospero Kulturális Központ, Forradalom utca 8. szám: Az erdélyi szászok múltjáról és jelenéről (HU). Előadó: László Lóránt történész.

Január 17., csütörtök: 18 óra, Studium – Prospero Kulturális Központ, Forradalom utca 8. szám: Helyi roma szokások. A roma lét és a nem roma lét között (RO). Előadó: Rudy Moca, a Romo Sapiens Egyesület képviselője.

Január 18., péntek: 18 óra, Studium – Prospero Kulturális Központ, Forradalom utca 8. szám: a Marosvásárhelyi örmények (RO) című előadás örmény konyakkóstolóval egybekötve. Előadó: dr. Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület elnöke.

Január 21., hétfő: 18 óra, Studium – Prospero Kulturális Központ, Forradalom utca 8. szám: A marosvásárhelyi izraelita közösség múltjából (HU). Előadó: Spielmann Mihály történész.

Január 22., kedd: 12–22 óra, Studium szakkönyvtár, General Avramescu (volt Rigó) utca 11. szám: Olvass fel Marosvásárhelyért!/Citeşte-le târgumureşenilor! Magyar nyelvű felolvasómaraton a magyar kultúra napja alkalmából.

A kulturális hét rendezvényeire a későbbiekben visszatérünk.

K. Nagy Botond

Forrás: Népújság, 2019.01.15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése