2017. április 12., szerda

Ünnep az iskolában

Bernády Napok

Általános műveltségi és sportvetélkedő, rajzverseny és városnézés is szerepel a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskola Bernády Napok néven első alkalommal megszervezett rendezvénysorozatában. A háromnapos program tegnap délben az ünnepélyes megnyitóval kezdődött a tanintézet udvarán.




Kupán Edit igazgató románul és magyarul üdvözölte az egybegyűlteket, majd az iskola névadójáról szólt, aki 153 évvel ezelőtt éppen április 10-én született. A városépítő polgármester idejében számos tanintézettel – többek között öt elemi iskolával, polgári iskolával, leánygimnáziummal, felsőkereskedelmi iskolával – gazdagodott Marosvásárhely. A mai Dr. Bernády György Általános Iskola 1907-ben épült, eredetileg egyes számú iskola néven – hangzott el a rövid bemutató alatt, majd az intézetvezető Nagy Miklós Kundnak, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumi alelnökének adta át a szót.

– Bernády tevékenységében mindig első helyen szerepelt az iskola. Büszke lenne most rátok – mondta a kuratóriumi alelnök a diákoknak, akik közül sokan évről évre szívesen válaszolnak az alapítvány meghívására, és tudásukat, szorgalmukat bizonyítva versenyeznek az őszi Bernády Napok nyitórendezvényén, a diákvetélkedőn. A továbbiakban Nagy Miklós Kund a Bernády, a városépítő című monográfiával ajándékozta meg az alapítvány nevében az iskolát.

Ezt követően a szülői bizottságok illetékesei szólaltak fel. A magyar tagozat részéről Kutasi Nimród arra hívta fel a figyelmet, hogy alakulóban van egy egyesület a tanintézet kulturális, illetve sporttevékenységeinek támogatására.

Az ünnepséget a hatodikos magyar és ötödikes román tagozatos diákok műsora zárta. A Józsa tanárnő vezetésével előadott magyar és román népdalok után, legvégül a régi székely himnusz hangzott fel az iskola udvarán.



Nagy Székely Ildikó

Népújság, 2017. április 10.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése