2012. szeptember 29., szombat

Újra megnyílik a gyerekek birodalma

Ma Gyerekek palotája néven ismerik a marosvásárhelyi óvodások, iskolások. Szüleik, nagyszüleik még Pionírházként, majd Tanulók Házaként emlegették azt az épületet, amelyben többek között repülőmodellezést, sportot, idegen nyelveket, különböző táncokat, valamint számítástechnikát tanítanak a gyerekeknek. Péntek délutánig várják az érdeklődőket, hétfőn pedig elkezdődnek a tanfolyamok a csaknem hatvanéves intézményben.



Szombaton  (szeptember 29.) tíz órától ünnepélyes keretek között nyitja meg kapuit a Hosszú utca (1918. December 1. út) 93. szám alatt található Gyerekek palotája. A nyári szünidőt követően ismét beindul mind a 19 tanfolyam, újdonságként pedig multimédia és újságírás szak is lesz – tudtuk meg Mihai Naşcatól, a tanfolyam kezdeményezőjétől, aki az online újságírás és a multimédia sajátosságait szeretné átadni a jövő generációnak. Ide 14 éven felüliek iratkoztak, és a hosszú távú terveik között az is szerepel, hogy megszerkesszék a Gyerekek palotájának online lapját – részletezte Mihai Naşca. Ugyancsak újdonságnak számít ettől az évtől a canto kör, a német, illetve a francia nyelvoktatás.
Pénteken 16 óráig iratkozhatnak be az érdeklődők. A nyilvántartás miatt azoknak a gyerekeknek is újra be kell iratkozniuk, akik az elmúlt években már jártak valamelyik tanfolyamra. Legkevesebb tíz gyerek szükséges egy csoport elindításához, ám a létszámra sosem panaszkodtak az intézményben, hiszen tavaly is összesen háromezren iratkoztak be a különböző tanfolyamokra. Idén is legalább ennyi fiatalra számítanak – tudtuk meg a titkárságon. A legnépszerűbb az angol nyelvoktatás, a sport, a modern tánc, a modellező és a festőtanfolyam. A lányokat főleg a tánc, míg a fiúkat a küzdősport, a repülő- és hajómodellezés érdekli. A 4–18 év közötti gyerekek, fiatalok hetente két-három órát töltenek az intézményben, ahol a szórakoztató és képességfejlesztő tevékenységek keretében kis közösségek alakulnak. A tanfolyamok javarészt román nyelven zajlanak, de mivel mindig vegyes csoportok indulnak, illetve sok tanár, műhelyvezető beszél magyarul is, ezért magyar nyelvű oktatás is zajlik – mondta Mihai Naşca.
Forrás: Vásárhelyi Hírlap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése