2012. szeptember 17., hétfő

Köszöntő

            A 2012/2013-as tanév évnyitó ünnepségén sok szeretettel köszöntöm megjelent tanítványainkat, tisztelettel és szeretettel üdvözlöm kollégáimat, az iskola valamennyi dolgozóját, a szülőket, hozzátartozókat, ünnepségünk minden kedves vendégét!Annak, akinek az élete összefonódott az iskolával létezik egy egészen sajátos időszámítás: szeptembertől júniusig és júniustól szeptemberig, azaz tanítás és vakáció. Az én életem is közel 35 éve az iskoláról szól: voltam diák, vagyok pedagógus, és közben néha ismét diák is. A Magyar Értelmező Szótárban az iskola címszó mellett azt találjuk magyarázatként, hogy tanintézet. Nincs szándékomban vitába szállni az akadémikusokkal, elhiszem nekik, hogy az iskola tanintézet. Azt azért mégis megengedem magamnak, hogy kiegészítsem ezt a szerintem nagyon hiányos meghatározást. Mert hiszem, hogy az iskola ennél sokkal több: az a hely, ahol a megismerés, a beavatás történik. Az a hely, ahol a pedagógus segít a gyereknek azzá válni, aki. Ahol kibontakozhatnak a tehetségek, barátságok születnek, a kérdések új utakat nyitnak, a válaszok pedig újabb kérdéseket eredményeznek.

Azt, hogy a 2-es Számú Általános Iskola egy ilyen tanintézet, mi sem bizonyítja jobban, mint az a közel 800 diák, akit ma itt köszönthetünk, aki minket választott. Köszönettel tartozunk hát Önöknek, kedves szülők, akik megtiszteltek bennünket bizalmukkal és velünk, pedagógusokkal együtt tudják, gyerekeik jó helyre kerültek. E meggyötört külsejű épület falain belül lelkiismeretes, komoly munka folyik kiváló szakemberek irányításával, akik tudásuk mellett személyiségükkel is tanítanak, nevelnek. Kedves diákjaink! Azt, hogy eltelt a nyár, tudom, sokan közületek szomorúan nyugtáztátok, de azt is tudom, vannak köztetek, akik már vártátok ezt a napot. Mi szeretettel vártunk benneteket mindannyiatokat, és azt kívánjuk, találjatok minden napban valamit, amiről este azt fogjátok mondani: „ezért megérte ma iskolába menni”. Ahhoz, hogy ez lehetővé váljon, kívánom, hogy nyitottak, kíváncsiak, kitartóak legyetek, hogy munkátoknak eredményét láthassátok.
Kedves előkészítő osztályosok és elsősök! Biztos vagyok benne, hogy minden diákunk közül ti vagytok azok akik a leginkább vártátok a mai napot, mert örömmel mondhatjátok: mától kezdve iskolások lettetek! Tudom, sokszor mondták nektek a felnőttek, hogy „meglátod majd, az iskolában nem úgy lesz”. Én azt kívánom nektek, hogy érezzétek olyan jól magatokat itt velünk, hogy sose kívánkozzatok vissza az óvodába, szívesen jöjjetek ide, találjatok minél több barátot, és gyűjtsétek be a világ minden pirospontját!
Végezetül kedves kollégáimnak sikeres, eredményekben gazdag tanévet kívánok, erőt, egészséget és kitartást munkájukhoz, 178 derűs, békés, mosollyal teli munkanapot!

Balás Éva aligazgató 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése