2018. május 7., hétfő

Jancsó Benedek-emlékverseny - Nyertek a marosvásárhelyiek

Második alkalommal szervezték meg a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyt, melynek döntőjét szombaton Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartották. A vetélkedőt a marosvásárhelyi Bernády György Általános Iskola csapata nyerte, második helyen a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola, harmadikon megosztva a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata végzett.

                      Versenyzők a Gábor Áron Teremben. A szerző felvétele

Az ünnepélyes megnyitó Jancsó Antal, a főszervező magyarországi Jancsó Alapítvány Kuratóriumának elnöke felhívására a magyar himnusz eléneklésével kezdődött, majd néma csenddel adóztak Jancsó Benedek emlékének az alkalomra a Székely Nemzeti Múzeumból kölcsönkapott mellszobor előtt.
Tamás Sándor, a társszervező Kovászna Megye Tanácsának elnöke megnyitóbeszédé­ben hangsúlyozta a vetélkedő jelentőségét és a témaválasztás fontosságát, hiszen az idei Mátyás-emlékév kitűnő alkalom az igazságosként ismert király emlékének felelevenítésére. Méltatta a Jancsó Alapítványt, amely Jancsó Benedek székely tudós emlékét őrzi és eleveníti fel.
Jancsó Benedek rászolgált az elismerésre, hiszen példája mindannak, amelynek egy erdélyi magyar értelmiséginek lennie kell: sziklaszilárd szakmai alapokra helyezett tudás, lankadást nem ismerő lelkesedés a magyarság, ezen belül a székelység szolgálata iránt – fogalmazott a tanácselnök.
A résztvevőket köszöntötte Egyed Ákos akadémikus, történész, a zsűri elnöke is. A bírálóbizottság további tagjai: Egyed Emese egyetemi tanár, Atzél-Kalló Noémi történelemtanár, Farkas Ferenc történelemtanár, Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész, Jancsó Miklósné Rekita Rozália színművész és Jancsó Norbert történész.
A történelmi vetélkedőre harminckét 7–8. osztályos tanulókból álló háromfős csapat jelentkezett Kovászna, Hargita és Maros megyéből. A szombati döntőbe tíz csapat jutott be. Az eredménytől függetlenül mindannyian részt vehetnek egy magyarországi tanulmányi kiránduláson az Országgyűlés elnökének jóvoltából. Köztük a csernátoni Bod Péter, a mikóújfalusi Fejér Ákos, a baróti Gaál Mózes Általános Iskola, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a már említett harmadik helyezettek Kézdivásárhelyről, illetve Sepsiszentgyörgyről.
A két részből álló döntő első szakaszában Mátyás király uralkodásáról kérdezték a versenyzőket, a második részben a csapatoknak Mátyás királyhoz kapcsolódó jeleneteket kellett bemutatniuk.
Szerző: Szekeres Attila
Forrás:  Háromszék független napilap
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-07 08:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése