2015. december 6., vasárnap

Decemberi ajándék

800 ezer  forint értékben adott használatba didaktikai eszközöket, három laptopot (hordozható számítógépet) és két videoprojektort (digitális vetítőt) a Studium-Prospero Alapítvány a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskolának. Az ünnepélyes átadáson a IV. E osztálytermében az alapítvány képviselői mellett részt vett Ioan T. Borgovan, az iskola igazgatója, Irsai Izabella aligazgató, tanítónők és tanárok.

A magyar nyelvű állami felsőoktatás mellett közép- és általános iskolák támogatását is felvállalja az alapítvány – hangzott el Vass Levente ügyvezető elnök beszédében, aki elmondta, hogy a Bethlen Gábor Alapnál megpályázott pénzből, valamint a Budapest Bár jótékonysági koncertjén befolyt összegekből a korábbi években a Bolyai Farkas középiskolát, a Református Kollégiumot és a Művészeti Líceumot támogatták. Ezúttal Balás Éva alsó tagozatos tanár kitartó kezdeményezésére a Dr. Bernády Gyögy iskolát választották, hogy járuljanak hozzá a korszerű oktatási feltételek megteremtéséhez. Jó lenne, ha más is követné a példájukat – tette hozzá.
Különleges pillanat ez az iskola életében – hangsúlyozta Ioan Borgovan igazgató, aki örvendett annak, hogy a Télapó korán érkezett meg az iskolába. A tantestület az oktatás informatizálását tűzte ki célul, amihez a most kapott készülékek is hozzájárulnak. A felszerelés egy része Balás Éva osztályában lesz, mivel az a legtágasabb, és ott van internet-hozzáférhetőség, a többi a reáltantárgyak oktatásában segít az iskola laboratóriumában – tette hozzá.
Balás Éva szerint a digitális tankönyvek időszakában alapvető követelmény a tantermek felszerelése a kapott eszközökkel. Ezáltal az élményszerű oktatás, a tanulási tartalmak könnyebb elérése, változatos bemutatása válik lehetővé a nyelvtanulás, tudományok, irodalom, zene és képzőművészet terén.
A gyermekeknek is felcsillant a szeme, amikor az alapítványt képviselő Kali István projektfelelős elmondta, hogy az egyik számítógéphez csatlakoztatható videoprojektor háromdimenziós vetítést tesz lehetővé.
Az ajándékot az iskola és tanári kara nevében Szőcs Adorjáni Mária negyedik osztályos diákjai köszönték meg, négy  székely ruhás lány énekelt, ketten közülük furulyáztak, s a közösen énekelt szép karácsonyi dallal zárult az ünnepség.
Bodolai Gyöngyi

Népújság, 2015. december 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése