2015. október 1., csütörtök

"Tündérpalota a Duna partján" középiskolás verseny

2015. szeptember 09.
A Pesti Vigadó Nonprofit Kft. és a Magyar Művészeti Akadémia kultúrtörténeti pályázatot hirdet középiskolás diákok számára a Pesti Vigadó megnyitásának 150. évfordulója alkalmából.


Tündérpalota a Duna partján"
PESTI VIGADÓ 150
Felhívás

A versenyen résztvevők köre:
Várjuk a középiskolák I-IV., illetve 9-12., illetve (hatosztályos középiskola esetében) 3-6. osztályos tanulóiból álló 5, azaz öt fős csapatok és felkészítő tanáraik jelentkezését a Kárpát-medence egész területéről.
Kérjük, hogy az induló csapat 2015. október 12-ig jelezze részvételi szándékát a vigado150@vigado.hu e-mail címen a csatolt Adatlap és a Nyilatkozat kitöltésével. (Felhívjuk az érdeklődők figyelmét arra, hogy meghosszabbítottuk a jelentkezés határidejét!)
Egy középiskolából több csapat is nevezhet, azonban egy versenyző csak egy csapatnak lehet a tagja!

A verseny kétfordulós. Az első fordulójának választható témái:

I. Budapest új látványossága, a Vigadó.
A csapatok készítsenek korabeli úti beszámolót egy rövid, egynapos városlátogatásról, vagy állítsanak össze turistáknak szóló ajánlatot egynapos városnézéshez. A műfaj lehet útikönyv, napló, levél, de a régmúlt korok hangulatát kreatív módon, modern technika alkalmazásával is megidézhetik.
A pályamű térjen ki a Vigadónak Budapest (Pest) életében betöltött kultúraformáló szerepére, valamint arra, hogy az épület művészeti, építészeti, műszaki téren mennyiben előzte meg saját korát. A versenyzők mutassák be, melyek voltak a választott korszakban már álló vagy még épülő – esetleg hasonló módon díszített - középületek, köztéri szobrok, milyen városi közlekedési eszközöket lehetett igénybe venni.
Választható időpont: 1865, 1867, 1875, 1885, 1896. 

II. Művek és művészek a Vigadóban.
A csapatok készítsenek havi programfüzetet, programonként külön ajánlóval a művekről, művészekről, a különféle (képzőművészeti, jótékonysági, sport, szórakoztató, tudományos) események céljáról. A programfüzet összeállításakor vegyék figyelembe, hogy a Vigadó jelentős szerepet játszott a magyar és a nemzetközi kultúrtörténetben, miközben változatos szórakozási, művelődési lehetőséget nyújtott a nagyközönségnek.
Választható időpont: 1865, 1867, 1875, 1885, 1896. 
A regisztrációt követően a versenyző csapatok részletes, a világhálón is megtalálható műveket tartalmazó, ajánlott irodalomjegyzéket kapnak.

Az első forduló pályaművének benyújtása:
Várjuk a kreatív, ötletes, a modern technikai eszközök felhasználásával készült 8-12 000 karakter (szóközzel együtt) terjedelmű pályaműveket, az esetleges mellékletek ebbe nem számítanak bele. A pályaműveket pdf-ben kérjük elküldeni a mellékletek egyértelmű megjelölésével, egyéb megkötés nincs (pl. betűtípus, betűméret, sortávolság, sorkizárás, margó stb.). A pályaműveket az alábbi e-mail címen várjuk: vigado150@vigado.hu
A pályaművek beérkezéséről a versenyzők értesítést kapnak.

Részvételi és közzétételi feltételek:
Kérjük, hogy a pályamunkákban az idézeteket egyértelműen jelezzék idézőjel használatával és a forrás megjelölésével. A zsűrizett és a második fordulóba került pályamunkákat a verseny kiírója a Pesti Vigadó honlapján mindenki számára elérhető formában közzéteszi. Kérjük, hogy az adatlaphoz csatolt nyilatkozat kitöltésével a versenyzők írásban nyilatkozzanak arról, hogy alkotásuk közzétételét a Pesti Vigadó számára teljes terjedelmében engedélyezik. A versenyzők kizárólag saját készítésű művel pályázhatnak, az esetleges jogsértésekért az adott művet beküldő versenyző viseli a felelősséget.

A verseny első fordulójának, vagyis a pályamű leadásának határideje: 2015. október 25.
A beérkezett pályaműveket az MMA tagjaiból és külső szakértőkből álló szakmai zsűri bírálja el. Az első fordulóban elért eredményükről a versenyzők legkésőbb 2015. november 20-ig elektronikus úton írásbeli (elektronikus úton) értesítést kapnak. A legjobb 10 pályamű beküldője részt vehet a 2015. december 4-i döntőben, s ezen a napon kerül sor az eredményhirdetésre is.
Fődíj: A győztes csapat és felkészítőjük Budapest-Passau 6 napos, 5 éjszakás hajóúton vehet részt 2016 nyarán.
A verseny fővédnöke: Tarlós István főpolgármester
További információ a verseny kiírásával, a technikai feltételekkel kapcsolatban az alábbi elérhetőségen kérhető: vigado150@vigado.hu
A feladatokkal kapcsolatos érdekességek a Vigadó facebook oldalán oldalon találhatóak.

A versenyhez kapcsolódó dokumentumok:
Kiírás
Adatlap
Nyilatkozat
Javasolt irodalom
Holló Szilvia Andrea - A Pesti Vigadó - Tündérpalota a Duna partján - kivonat
Watzatka Ágnes - Liszt Ferenc a Vigadó színpadán - kivonat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése