2015. október 29., csütörtök

Tizenévesek Bernády nyomában

Idén is népszerű volt a diákvetélkedő

Jelzésértékű, hogy a városépítő polgármester emlékére évente megszervezett rendezvénysorozat minden alkalommal Marosvásárhely fiatalabb nemzedékének megmérettetésével indul. Időt és tereket átszelve válhatnak ezeken az alkalmakon Bernády követőivé, közben pedig szülőhelyük múltjához is közelebb kerülhetnek a vetélkedőre benevezett iskolások. 



A verseny népszerűsége egyre nőtt a tizennyolc év alatt, mi több, a legutóbbi, Bernády nyomában címmel zajlott vetélkedőre minden várakozást felülmúlva 28 V.–VIII. osztályosokból álló csapat nevezett be. A forgatókönyv a korábbi évekhez viszonyítva módosult, az együttlét ugyanis csütörtök délután a Fodor János vezette városnéző sétával kezdődött, amelyen a témához kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolni a csapatoknak. Ezután mérhette össze tudását a Bernády Házban az öt legügyesebb Bernády-követő „társaság.”
A tulajdonképpeni vetélkedőre egy bolyais csapat – a Városi Csajok –, a Dr. Bernády György Általános Iskola három csapata – az Asztromegamacik, a Bernádys Történészek és a Kincsvadászok –, illetve a Nicolae Bălcescu Általános Iskola három diákja – a Buborék Tanoda – jutott tovább. A harmadik díjat a Kincsvadászok – Kutasi Csenge, Kurcsi Norbert és Göcsi Szabolcs-Norbert – érdemelték ki, az Asztromegamacik – Bartos Tamara, Szentgyörgyi Zselyke, Breier Brigitta – második lett, a legügyesebbnek pedig a Városi Csajok csapata – Nagy Brigitta Rebeka, Bárczi Ingrid, Székely Anna – bizonyult. Bernády-díjban a Buborék Tanoda – Săbădean Péter, Ballai Dávid, Török Tímea – és a Kincsvadászok – Molnár Dániel, Bató Katalin, Márton Áron – részesült. A középiskolások egyéni versenyére a Bernády-hagyaték kutatóit megszólaltató alkotásokkal, interjúval, riporttal vagy más műfajú írásokkal, esetleg kisfilmmel lehetett benevezni. A második díjat Csorja Ráhel bolyais diák érdemelte ki, első díjjal Szabó Fruzsina művészetis diák munkáját jutalmazta a zsűri. A filmes nagydíjat az Elektromaros Líceum csapata, Docze Hunor, Molnár Tamás és Somodi I. Attila kapta. Minden díjazottnak gratulálunk.

Nagy Székely Ildikó
Népújság, 2015. október 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése