2013. október 1., kedd

Az Európai Nyelvek napja - 2013.szeptember.26.



Az Európai Nyelvek napjáról – szeptember 26. – a mi iskolánkban is megemlékeztünk. Ez az európai nap 2001-ben vált az unió egyik jeles napjává, és azóta évente megemlékezünk az unió nyelvi sokszínűségéről. 225 bennszülött európai nyelv van nyilvántartva, ami a világ nyelveinek kb. 5 százalékát teszi ki. Innen jött az ötlet, hogy erről a sokszínűségről nem szabad megfeledkezni, mi több, jogi keretet is kell biztosítani ezek minél széleskörűbb használatára- a tanítási folyamatban, a közigazgatásban, a kulturális életben, a mindennapokban.
Ezekből a nyelvekből próbáltunk ízelítőt adni az iskolánk második emeletén kifüggesztett pannón, ami a 7. és 8. C osztályos diákok munkája. Melyik országban hány nyelvet beszélnek, melyek a nemzeti nyelvek és melyek a hivatalokban használt nyelvek, de még az Európai Nyelvek Chartájáról is kerül egy projekt. A diákok cetlikre írtak különböző nyelveken kifejezéseket, köszöntéseket, megszólításokat, és iskolástársaiknak osztogatták a folyosókon, különbnél különb nyelveken szólítva meg egymást. Érdekes az a projekt is, amely a mi országunk lakosainak anyanyelvként beszélt nyelveinek listáját (hozza) mutatja be. Meglepő mennyire sokszínű hazánk nyelvi térképe.
A 6.C és D osztályok egy kétnyelvű – német és angol – éneket hallgattak meg és töltötték ki a szövegét. Mindkét nyelvet tanulva az iskolában, ez amolyan játszadozás volt a tudásukkal. Akit érdekel az ének, itt meghallgathatja, megtekintheti:  http://www.youtube.com/watch?v=bi0BnubxksI A 6.D osztály diákjaival egy másik kétnyelvű verset fordítottunk paródiára (http://mek.oszk.hu/03000/03029/03029.htm#1 cím alatt, az „Aranyláz” fejezetben), az 5.D osztály János bácsit költögette több nyelven is, hogy a harangok nehogy elnémuljanak, a német óra keretén belül pedig több osztályban egy nyelvkvízt végeztek el a diákok.
Idén így emlékeztünk meg a nyelvek napjáról. Jövőre várom az építő jellegű ötleteiteket.

Márton Imre Csaba angol tanár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése