2013. február 1., péntek

FEBRUÁR - Böjtelő - Jégbontó hava


Farsang napja eljött már,
Kezdődik a jelmezbál,
Zeneszóra vígan lép,
Ring a tarka báli nép,…
Perdül-fordul, integet,
Búcsúztatja a telet.
                  Lévay Erzsébet

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja Ha a medve szép időt lát, akkor tovább folytatja az álmát, de ha hideg, csúf az idő, akkor már a tavasz megjő. A hosszú jégcsap jó kukoricatermést ígér.

Szent Balázs napjaE napon tartották a Balázs-járást, amikor maskarába öltözött gyerekek házról házra vonulva toborozták a diákokat az iskolába, köszöntötték a háziakat és adományokat gyűjtöttek. Ha ezen a napon esik, akkor jég veri el nyáron a termést.

Dorottya napja – Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja, vagyis hideg van, akkor az Julianna napjára megenyhül.
Második vasárnap – A házasság világnapja


Betegek világnapja


Bálint napja – Ha hideg, száraz az idő, akkor jó lesz a termés. Ezen a napon ültetett facsemete hamarabb erősödik. Ha a gazda e napon megkerüli a birtokot, távol tartja a tolvajokat. Tyúkültetés napja. Ekkor kezdenek fészket rakni, párosodni a verebek. Sok helyen ekkor kezdődik a tavaszi munka a ház körül és a gyümölcsösben.


Valentin nap – A szerelmesek, a jóbarátok és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást.
Julianna napja – Ilyenkor általában hull a hó, ezért szokták mondani, hogy Julianna rázza a dunnáját.    Mégis e naptól melegebbre fordul az idő.
Zsuzsanna napja – Ha megszólal a pacsirta, akkor közel a tavasz, de ha alacsonyan repül, akkor tovább tart a tél. Zsuzsanna elviszi a havat, zöldellni kezd a fű.


Mátyás napja – Mátyás ha jeget talál, akkor töri, de ha nem talál, akkor csinál. Ha hideg az idő, akkor jó termés várható; ha szeles az idő, akkor kevés lesz a tojás. De a Mátyás napi tojásból veszekedős, marakodós liba kel ki. Kezd ívni a csuka is. Az e napon fogott csuka – Mátyás-csukája – egész évben bő fogást ígér, szerencsét hoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése