2011. december 15., csütörtök

Helikon-naptár a vásárhelyi diákoknak



Négyéves hagyományt folytatva, idén is megajándékozza a marosvásárhelyi magyar tannyelvű osztályokat egy-egy kulturális naptárral a Marosvásárhelyi Kulturális Központ. A Helikon írói közösségnek emléket állító kalendárium átadójára december 14-én du. fél 3-tól kerül sor a Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében, ahol az előző évek tapasztalatára alapozva az egyesület közel 400 naptárt oszt szét a marosvásárhelyi osztályoknak.

– Az előző évekhez képest idén változtattunk az átadás menetén, ugyanis tudatosítani szeretnénk a diákokban, hogy ez a naptár értük, nekik készül, így arra a szimbolikus lépésre kértük őket, hogy egy rövid levélben maguk igényeljék a naptárt a vasarhely.ro honlapon keresztül – magyarázta Szepessy Előd, arról beszélve, hogy milyen újdonságokat tartalmaz az idei átadó az előző évekhez képest. A Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke a naptár szerkezetét ismertetve elmondta: az Erdélyi Szépmíves Céh arculatát hordozó 2012-es kalendáriumban a marosvécsi helikonisták tizenkét emblematikus figurája jelenik meg, olyanok is, akik kevésbé épültek be az erdélyi köztudatba. Ugyanakkor minden szerzőtől választottak egy, a mai kor számára is sokat mondó idézetet. Szepessy hangsúlyozta: a báró Kemény Jánost és feleségét Augusta Patont, valamint az év hónapjainak megfelelően 12 helikonistát – Berde Máriát, Bánffy Miklóst, Kuncz Aladárt, Dsida Jenőt, Kacsó Sándort, Tompa Lászlót, Tamási Áront, Reményik Sándort, Áprily Lajost, Makkai Sándort, Karácsony Benőt és Kós Károlyt – bemutató kalendárium méltó folytatása a négyéves hagyománynak, amely során olyan, Marosvásárhely és Erdély szintjén fontos kulturális értékeknek állítottak emléket, mint Marosvásárhely neves szülöttei, a székely főváros barokk építészete, de legutóbbi naptárukkal az összmagyarság felé is nyitottak azáltal, hogy Erdély középiskoláit mutatták be. – Legújabb naptárunk is ezen az úton halad tovább annak az irodalmi csoportosulásnak állítva emléket, amely meghatározta a XX. századi erdélyi magyar irodalmat – összegzett a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke.

A naptár szövegeit Farkas Márta és Farkas Ernő válogatta, a grafikákat Dabóczy Géza kolozsvári grafikusművész készítette.

A Bolyai Farkas Líceum dísztermében sorra kerülő ünnepélyes átadón Farkas Ernő tart előadást, illetve több, a Helikon írói közösséghez tartozó költő verse is elhangzik majd.

Forrás: Népújság, 2011. december 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése