2018. november 18., vasárnap

Kecskeméten jártunk…

A marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskola 14 pedagógusa

október végén négynapos szakmai látogatást tett a kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskolában. A két iskola testvériskolai kapcsolata hat éve kezdődött, azóta ez a negyedik alkalom volt a találkozások sorában, amire a marosvásárhelyi önkormányzat által kiírt nyertes pályázatnak köszönhetően kerülhetett sor.  Csütörtök este az iskola aulájában nagy szeretettel és egy csodaszép néptáncbemutatóval fogadtak bennünket a kollégák. 

 

Péntek délelőtt 8 és 10 óra között 17 tanórát láthattunk, alsó tagozaton környezetismeret-, matematika-, ének-, rajz- és testnevelésórákat, felső tagozaton kémia-, fizika-, ének- és angolórákat. 11 órától meghallgathattuk az iskola énekkarát, és két tehetséges tanuló is elbűvölt bennünket népdalbemutatójával, fuvolajátékával. Ezután a Dr. Bernády György Általános Iskola bemutatása következett, végül dr. Kupán Edith igazgatónőnk előadása Web 2.0 és IKT-eszközök használata az oktatásban címmel. Délben szakmai megbeszélés következett, melynek keretén belül megoszthattuk egymással a tanórákon tapasztaltakat. Elmondhatjuk: szakmailag jól felkészült, tájékozott, jó pedagógiai érzékkel bíró kollégákkal találkoztunk. Különösen tetszettek a gazdagon felszerelt, modern osztálytermek, a hangulatos, gyerekbarát folyosók, belterek, az iskola hangulata, arculata. Megállapítottuk: ilyen az az iskola, ahova szeretnek a gyerekek járni. 

Délután meglátogattuk a Városházát, ahol dr. Szeberényi Gyula alpolgármester köszöntött bennünket és bemutatta a dísztermet. Ezután városnézés következett. Az idegenvezetőtől rengeteg érdekességet tudhattunk meg a városról, lakosairól, épületeiről, történelméről, de jelenéről is. A délután fénypontja a Leskowsky Albert-hangszergyűjtemény meglátogatása volt, amikor egy felnőtteknek tervezett interaktív foglalkozáson vettünk részt. A nap az impozáns Katona József Színházban ért véget, ahol megnéztük Mikszáth Kálmán A beszélő köntös című művének Szente Vajk által rendezett musicalváltozatát. 

Szombaton közös kiránduláson vettünk részt, meglátogattuk Ópusztaszeren a Nemzeti Emlékparkot. Este a pazar búcsúvacsora után a közös éneklés, tánc, játék és jó hangulat megerősítette mindannyiunkban azt a gondolatot, hogy ezeket a látogatásokat, tapasztalatcseréket folytatni kell, hiszen immár nemcsak ismeretségek, hanem barátságok is köttettek, a szakmai együttműködés eredményeként olyan emberekre találtunk, akik velünk együtt hisznek az emberi kapcsolatok megtartó erejében. 

A két iskolaigazgató, Lovrityné Bóta Klára és dr. Kupán Edith megegyeztek, lesz folytatás: jövő ősszel mi várjuk kecskeméti kollégáinkat, ezúttal diákokkal együtt. Reméljük, tartalmas, élményekben gazdag találkozás lesz, bízunk abban, hogy legalább olyan jól fogják érezni magukat nálunk, mint mi náluk. 

Balás Éva tanítónő

 

Forrás: Népújság, 2018. november 5.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése