2018. január 11., csütörtök

Nemzetközi versenyeken díjazott tanulók

A Bolyai az élen

Díjazott diákok, tanárok és iskolák 
A nemzetközi versenyeken dobogós helyen végzett 168 diákot, 202 tanárt és 88 iskolát jutalmazták december 19-én Bukarestben a parlament Rosetti termében. A Közoktatási Minisztérium által szervezett ünnepségen megyénkből hét diák részesült elismerésben és pénzjutalomban. 
 
Négyen a díjazottak közül a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanulói, akik egy második és két harmadik díjat nyertek matematikából, valamint egy dicséretet magyar nyelv és irodalomból, és nem az első alkalom, hogy ilyen eredményesen szerepelnek.

A Bolyai középiskola könyvtárában a díjnyertes diákokkal beszélgettem. A jelenleg hetedikes Barta-Zágoni Bernadette az április végén tartott beregszászi nemzetközi magyar matematikaversenyen a hatodik osztályosok csoportjában a második helyen végzett. A tizenegyedikes Ferencz Dániel a középiskolások nemzetközi magyar matematikaversenyén, amelynek márciusban a felvidéki Somorja volt a helyszíne, a tizedik osztályosok csoportjában harmadik díjat nyert. Mindketten Mátéfi István tanítványai. Ugyancsak harmadik helyezést ért el Beregszászon a hetedik osztályosok csoportjában a jelenleg nyolcadikos Kis Anita, akit Horváth Éva tanít matematikából. Nagy Brigitta Rebeka, Soós Katalin tanítványa az októberben Pécsen tartott Apáczai Csere János magyar irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyversenyen dicséretben részesült. A nemzetközi versenyen való részvételt valamennyien az országos versenyeken elért helyezés alapján érdemelték ki.

Amint a bolyais diákok elmondták, napi két-három, sőt négy órát is készültek a nemzetközi megmérettetésre, részben az iskolában és otthon is. Felkészítő tanáruk mellett, akinek a beszélgetéskor is köszönetet mondtak, a legtöbb esetben a szülők segítségére is számíthattak. Kis Anita szavaiból kiderült, hogy a néptánc és az idegennyelv-órák is belefértek a napi programjába. Felkészítő tanárnője a későbbiekben hozzátette, hogy Anita ötödikes korától díjazott a nemzetközi tantárgyversenyeken, és minden tanévet úgy kezd, hogy a nyári szünidőben megtanulja a következő év matematikaanyagát, az iskolai év során pedig elsősorban a versenyre készül. Otthonról jelentős támogatást kap, elismerésre méltó a munkaereje, szorgalma. Ferencz Dániel szerint nehéz volt a vetélkedő, ami két napig tartott, és a logikai feladatok voltak többségben, de megbirkózott velük. A nyolcadikos Nagy Brigitta Rebeka elmondta, hogy a Pécsen tartott versenyen Szabó Magda Abigél című műve alapján egy fogalmazást kellett írniuk arról, hogy a főhős milyen megpróbáltatásokon megy át, és a szereplők hogyan változnak a cselekmény során.

A beszélgetésen részt vettek a felkészítő tanárok, Horváth Éva matematika-, Soós Katalin magyarnyelv- és irodalomtanár. Beszámoltak, hogy számukra is élmény volt a parlamenti ünnepségen való részvétel, ahol elismerő, őszinte beszédek hangzottak el, amelyekben a diákok teljesítménye mellett a pedagógusok munkáját is értékelték.

Mátéfi István matematikatanár, az iskola igazgatója hozzátette, hogy az országok közötti versenyen eredeti, a nemzetközi matematikaprogram alapján összeállított feladatokat kellett megoldani, amelyek részben eltérnek a romániai tananyagtól, de az országos versenyen is számonkérték.

Felkészülni nagyon jól beosztott és megszervezett otthoni program alapján és a szülők komoly támogatásával lehetséges – mondták egybehangzóan.

A diákokat ösztönzi, hogy a diplomával járó pénzjutalmon kívül az első helyezettek egy évig a minimálbérnek megfelelő összegű ösztöndíjban részesülnek, a második díj nyertesei az összeg háromnegyedét, a harmadik helyezettek az összeg felét kapják. Pénzjutalom jár a felkészítő tanároknak és minden nyertes diák iskolájának is, ami Mátéfi István szerint nagy segítséget jelent az intézménynek, hogy az eredményes katedrákat fejleszteni tudják. A jövő tanévtől pedig a nemzetközi versenyeken dicséretben részesült diákok is számíthatnak az ösztöndíjra – tette hozzá.

A parlamenti ünnepségen a díjazottak között volt Vajda Péter, az Európa Általános Iskola diákja, aki az 5-8. osztályos tanulók nemzetközi magyar matematikaversenyén a hatodik osztályosok között a második lett, felkészítő tanára Secareanu Éva. Nagy Zsuzsa, a Dr. Bernády György Általános Iskola tanulója a hatodik osztályosok között a harmadik helyen végzett, felkészítő tanára Bartos Honorea. A Papiu Ilarian Főgimnázium nyáron érettségizett diákja, Cosmina Cristina Price a nemzetközi román olimpián lett második. A már egyetemi hallgató diáklányt Raluca Marian készítette fel.

Bodolai Gyöngyi

Népújság, 2017. december 22.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése