2016. július 11., hétfő

Nyúlkészítők délelőttje

Vakáció a múzeumban A Maros Megyei Múzeum termei sok gyermek számára váltak a nyári délelőttök fontos helyszínévé. A természetrajzi múzeumban évek óta júliusi péntekeken szerveznek változatos tevékenységeket. Daniela Ramona-Botoş osztályvezető szerint ma már a múzeumi részleg védjegyévé váltak ezek az együttlétek, a hónap első péntekén hívás nélkül is megjelenne a kapuban a gyermeksereg.


Az idei első vakációs program résztvevői a gombák világával ismerkedhettek, legutóbb pedig az emlősökről szerezhettek érdekes ismereteket a kis látogatók. Ottjártunkkor nagy munkában volt a társaság, vécépapír-gurigából és színes papírból egymás után születtek meg a hosszú fülű nyuszik. A magyar gyermekeknek – akik ezúttal mindössze hárman voltak – Szombath Zoltán preparátor, a múzeum munkatársa vetített állatos képeket. A szakember izgalmas, interaktív bemutatót is rögtönzött a gyerekeknek, akik a kérdezz-felelek játék során egyebek mellett azt is megtudhatták, hogy mekkorát ugrik a tapsifüles, és miért nem szabad megérinteni vagy éppen hazavinni az erdőben talált nyúlfiókát, őzgidát. A múzeumi programokra gyakran ellátogató ikerpár, Dani és Áron, illetve kovásznai unokatestvérük, Gábor nemsokára aztán a nyuszikészítésnek is nekilátott.

Raktárok kincsei
Daniela-Ramona Botoştól megtudtuk, hogy jövő pénteken, július 15-én egyedi programra várják a gyermekeket. A Múzeum a zárt ajtók mögött nevet viselő tevékenység résztvevői a múzeum raktáraiba léphetnek be, ahol számos gyűjteményt, egyebek mellett egy százéves 
növénygyűjteményt és egy igazi oroszlánbőrt is megnézhetnek. 22-én a dinoszauruszok világa lesz a téma, 29-én pedig nagyítóval vehetik szemügyre a gyermekek a múzeumudvar élővilágát. 
A Néprajzi és Népművészeti Múzeumban – szintén júliusban – csütörtök délelőttönként zajlanak a programok. Az idei tevékenységeket az Anna – Asszonysors a XX. században című kiállítás ihlette. 7-én gyermektáncházba várták az óvodásokat, kisiskolásokat, 14-én az óraszámlapokról, 21-én a népviselet kiegészítőjének tekinthető zsebkendőről, 28-án a népi ékszerekről lesz szó.
A marosvásárhelyi várban lévő Történelmi és Régészeti Múzeumban júliusban és augusztusban keddtől csütörtökig szerveznek gyermekfoglalkozásokat. Július 12-én, kedden A kisbástya – Régi és mai történetek címmel zajlik tevékenység, szerdán a Mészárosok bástyája, csütörtökön a Szűcsök bástyája a főszereplő. Az azután következő kedden, július 19-én a Dinoszauruszok és tojásaik, 20-án a „Paleotorta” ásatás, 21-én A repülő hüllők című programra várják a gyermekeket. 26-án az ehető ősrákokról lesz szó, a 27-i téma: Románia, a törpedinoszauruszok hazája, 28-án pedig újra egy letűnt világba tekinthetnek be a gyermekek. Az augusztusi programok között a mozaik történetének ismertetése, mikroszkópos csontvizsgálás, kőkori fegyverekkel és eszközökkel való ismerkedés, illetve az írás történetének bemutatása is szerepel, a részletekre visszatérünk.
Mindhárom múzeumi részlegen délelőtt 10-től 12 óráig zajlanak a programok. A részvételi díj tevékenységenként 5 lej. Fontos, hogy az érdeklődők időben jelen legyenek, ha ugyanis túl sok a résztvevő, helyszűke miatt a későn érkezőket a szervezők nem tudják beengedni. A programokra előzetesen is lehet jelentkezni, a természetrajzi múzeum tevékenységeire dr. Mihaela Sămărghiţan programfelelősnél (tel.: 0740-187-873), a néprajzi múzeum foglalkozásaira a 0365/440-427-es telefonszámon (programfelelős: Livia Marc, Tatai Orsolya), a történeti és régészeti múzeum tevékenységeire a 0747-773-299-es telefonszámon (programfelelős: Angela Săplăcan muzeológus).
Nagy Székely Ildikó
Népújság, 2016. július 8.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése