2016. április 6., szerda

Adj, király, katonát! - 2016

Két helyszínen startolt az Adj, király, katonát! csoportos vetélkedő A húszéves Magyar Ifjúsági Tanács által tizedik alkalommal megszervezett vetélkedő közép-erdélyi és partiumi elődöntőire került sor, ahova a helyi szakaszok nyertes diákjai érkeztek. Az április 2-án Zilahon, illetve 3-án Marosvásárhelyen zajlott eseményen összesen 74 diák mérkőzött meg egymással a döntőbe, illetve a hun táborba való jutásért.
A mesefüzet témájára épített feladatokkal a diákok ügyességét pontozták, az írásbeli feladat a tudásszintjüket volt hivatott felmérni. Mindezeket pedig egy három-három tagból álló zsűri mérte fel, akik a következők voltak:
Zilahon: Szilágyi Emese (tanárnő, zilahi Wesselényi Református Kollégium), Bodor Andrea (óvónő, Szent Imre Katolikus Óvoda) és Fancsali Barna (elnök, Magyar Ifjúsági Tanács).
Marosvásárhelyen: Gergely Noémi (programszervező, Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet), Farczádi Albert (helyi elnök, Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület), valamint Szűcs Péter (alelnök, Erdélyi Magyar Ifjak).
 A résztvevőket Fülöp Júlia (elnök, Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet) köszöntötte. A mozgalmas és kreatív feladatok biztosították a jó hangulatot a résztvevők számára. A verseny egyik célja, hogy Erdély különböző településeiről érkező diákok minél jobban megismerjék egymást és barátságokat kössenek. Az írásbeli után a versenyzők új csapatokba, azaz „csalá-dokba” szerveződnek, megpróbálják „katonásan” megállni a helyüket, és bejutni a MindentEldöntőbe (a vetélkedő májusi döntőjének megnevezése). A próbák az előzetesen kiosztott mesefüzetek tartalmára épülnek, így teremtődik meg az a mesebeli környezet és hangulat, amiben mindez megvalósulhat. Az első helyezést elért csapat, valamint az első tíz diák, akik az írásbelin a legnagyobb pontszámot érték el, továbbjutnak a döntőbe, mindemellett ezek a diákok és az első három csapat bejut a számukra jól ismert hun táborba.
A tizedik Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedő marosvásárhelyi elődöntőinek nyertesei: I. díj: Hunyadiak csapat: Fina Ágota Enikő (Torda,) Molnár Anett (Désfalva), Nyárádi Dávid (Marosvásárhely), Fari Palkó Krisztina (Nagyenyed). II. díj: Tudorka csapat: Bakó Fruzsina (Jobbágytelke), Nyitrai Szidónia (Torda), Szakács György (Ádámos-Küküllődombó). III. díj: Szotyókfalvi egyesülés csapat: Müller Tibor (Kolozsvár), Orbán Boglárka (Désfalva), Ercse Anna (Maros-vásárhely).
Az írásbelin legjobban teljesítő diákok: Orbán Boglárka – Szászcsávás; Nagyosi Tamás – Aranyosegerbegy; Ercse Anna – Marosvásárhely; Fina Ágota Enikő – Torda; Sipos László Örs – Nyárádkarácsony; Sasu Simon Kinga – Torda; Gergeli Júlia – Nyárádkarácsony; Pálfi Henrietta – Aranyosegerbegy; Bakó Fruzsina – Jobbágytelke; Szakács Izabella – Ádámos-Küküllődombó.
Ebben a hónapban még két elődöntőre kerül sor: április 9-én Kőhalomban és 10-én Gyergyócsomafalván. A döntő május 7-én kerül megrendezésre.
A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Népújság, 2016. április 5.

Ercse Anna - V. D osztály
Nyárádi Dávid - VII.D osztály

Felkészítő: Kádár Andrea magyartanár

Gratulálunk! További sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése