2014. október 25., szombat

Bernády Vetélkedő 2014

Csapatmunka Bernády szellemében Díjazták a diákvetélkedő legjobbjait

Tehetséges gyermekek jutalmazásával kezdődött a városépítő polgármester emlékére tizenhetedik alkalommal szervezett Bernády Napok rendezvénysorozat. Közel száz, nem csak marosvásárhelyi diák érkezett tegnap felkészítő pedagógusa kíséretében a Bernády Házba a Marosvásárhely Bernády György főispánsága idején című, háromfős diákvetélkedő eredményhirdetésére.
A versenyre 30 csapat nevezett be ötletesebbnél ötletesebb pályamunkákkal, makettekkel, pannókkal, rajzokkal – ezek egy részét ki is állították a szervezők –, illetve kisfilmekkel.
 – A nagy létszám miatt szóbeli kikérdezésre nem kerül sor – jelentette be Nagy Miklós Kund, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány alelnöke, majd Borbély László elnök szólt a versenyzőkhöz.
 – Ez a diákvetélkedő számunkra talán a rendezvénysorozat legfontosabb mozzanata. Az a legfontosabb számunkra, hogy ti, gyerekek, tudjátok, ki volt Bernády, és példakép legyen a számotokra. Nem hittem volna, hogy ennyi ügyes, tehetséges fiatal van itt, akik nagyon kemény munkával ilyen értékes munkákat készítenek – mondta az alapítvány elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a számos alkotáson megjelenített Kultúrpalota építése ezelőtt száz évvel kezdődött, és körülbelül két év alatt be is fejeződött.
Az eredményhirdetés előtt Nagy Miklós Kund bemutatta a pályamunkákat értékelő bizottságot. A zsűri tagjai Simon György magyar szakos tanár, Hunyadi Mária képzőművész, Fodor János és László Lóránt történészek, illetve Erőss László filmes szakember voltak. – Elsősorban a csapatok kreativitását vettük figyelembe – jegyezte meg Nagy Miklós Kund, majd átadta a részvételért járó okleveleket, azt követően pedig a dicséreteket, különdíjakat és díjakat. A makettkészítők közül a marosvásárhelyi George Coşbuc iskola Bernády városkutatók nevű csapata – Kondert Zsuzsanna, Besenyei Dorottya és Miklós Blanka – dicséretben részesült, ugyanazon tanintézet Bernády utódai nevű csapata – Kecskés Dávid, Osváth Noémi és Szövérfi Adrienne – pedig különdíjat kapott. Pannó kategóriában kreativitásdíj járt a képeket kísérő ötletes szövegekért a Dr. Bernády György Általános Iskola Manók csapatának – Gál Angyalka, Király Renáta, Oláh Orsolya –, a Művészeti Líceum Bernády Mix csapata – Binder Pálma Krisztina, Papp Tessza Xénia, Gombócz Nóra Zsuzsanna –, illetve a George Coşbuc iskola Bernády testvérek csapata – Adorjáni Andrea, Bélteki Antónia, Márton Krisztina – dicséretet kapott. Harmadik díj járt a Bernády György iskola Kultúrpalota nevű csapatának – László Zsuzsa, Demeter Boglárka, Molnár Nóra –, a Tudor Vladimirescu Általános Iskola csapata – Mátyás Andrea Gabriella, Kotirlan Ágnes, Győrfi Kriszta – második díjat kapott, első helyezett pedig a Talpraesett katonák csapat, a Művészeti Líceum három ötödikes diákja – Szakács Jenő Rolland, Szakács Csaba Samu, Tóth Róbert Levente – lett.
Bernády szobrának elkészítéséért Nagy Adél, az Ákosfalvi Általános Iskola ötödikese Bernády-díjat, a Kultúrpalotát megjelenítő festményért a harasztkeréki Székely Anett hatodikos diák különdíjat kapott. Filmkategóriában az általános iskolások és a középiskolások közül is került ki díjazott. A marosvásárhelyi Mihai Viteazul iskola Kreatív csapata – Magyari Dávid, Pál Hunor, Simonfi Csaba, Szigeti Hunor – dicséretet kapott, a Nicolae Bălcescu iskola MaKrónika csapata – a nyolcadikos Kupán Mátyás, Makkai Orsolya és Szegedi Botond – első helyezett lett. Művészi hatású alkotásáért az Elektromaros Iskolaközpont HTN csapata – Abodi Norbert (XII. osztály), Doczi Hunor és Molnár Tamás (XI. osztály) – szintén első díjat érdemelt ki. Az eredményhirdetés után Erőss László gratulált a szép képi világot megjelenítő alkotásokhoz, majd az egybegyűltek a két első díjas csapat filmjét tekinthették meg. Nagy Székely Ildikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése