2014. március 26., szerda

Könyvek versenye



Mint kiderült, a versenyzőknek a korosztályuknak megfelelő, népszerű világirodalmi alkotásokat kell szeptemberig átböngészniük, valamennyi könyv magyar és román fordításban is megtalálható az intézmény központi székhelyén és lakótelepi kirendeltségein. A gimnazistákra Burnett-től A padlásszoba kis hercegnője, Durreltől a Családom és egyéb állatfajták, Erich Kãstnertől az Emil és a detektívek, Joachim Friedrichtől a 4 és fél barát, Louis Sachartól Stanley, a szerencse fia, Jack Londontól Az éneklő kutya, John Boyne-tól pedig A csíkos pizsamás fiú vár. A középiskolások számára előkészített listán az alábbi művek szerepelnek: Richard Bach – A Sirály, Paulo Coelho – Az alkimista, Arthur Conan Doyle – Sherlock Holmes kalandjai, Hemingway – Az öreg halász és a tenger, Harrer – Hét év Tibetben, Daniel Keyes – Virágot Algernonnak, Kobo Abe – A homok asszonya, Salman Rushdie – Hárún és a mesék tengere, Erich Segal – Szerelmi történet, George Simenon – A sárga kutya.
– Olvasmányos könyveket választottunk, amelyek nem szerepelnek a kötelező házi olvasmányok között. A versenyzőknek nem elég csak elolvasni, illetve a könyvtárból beszerezhető értékelőfüzetben pontozni a felkínált műveket, hanem minden esetben ki is kell tölteniük egy olvasólapot, többek között arra a kérdésre válaszolva, hogy véleményük szerint miben rejlik a könyv jelentősége, mi tetszett a legjobban, melyik volt a kedvenc szövegrészük (egy bekezdést le is kell másolniuk), milyen érzelmeket váltott ki belőlük a könyv, illetve melyik az a – legalább – három új szó, amelyet az elolvasott alkotásból ismertek meg. Ezzel az értő olvasásra igyekszünk ösztönözni a fiatalokat. A verseny szeptemberben a könyvek nagy vetélkedőjével zárul, amikor is a résztvevőknek meg kell győzniük a többi versenyzőt arról, hogy az elolvasott hét, illetve tíz könyv közül miért éppen az általuk kiválasztott mű méltó Az év könyve címre. A verseny győztesei természetesen jutalomban részesülnek.
Az intézményvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a versenyen való részvétel alapfeltétele a könyvtári belépő, a könyveket azonban nem kötelező a könyvtárból kikölcsönözni, ha a diákok más úton is hozzá tudnak jutni az olvasmányokhoz. Ami viszont fontos: a vetélkedő könyvek kéthetes kölcsönzési idejét – azért, hogy minden érdekelt kivehesse őket – nem lehet meghosszabbítani. A Romániai Könyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Egyesületének égisze alatt zajló projektet a Maros Megyei Tanács támogatja – tette hozzá Monica Avram.
– Változott-e az elmúlt időszakban a könyvtárlátogató tizenévesek száma? – kérdeztük az intézményvezetőt.
– A 2012-es évhez viszonyítva tavaly nyolc százalékkal nőtt a 25 év alatti olvasóink száma. Ez igazán örvendetes, és azt bizonyítja, hogy mégiscsak olvasnak a kamaszok, sőt, internetezni, barátkozni is el-eljárnak hozzánk – mondta az igazgató, aki úgy érzi, ha a verseny ideje alatt 100-150 tizenéves beiratkozik a könyvtárba, a Könyvek vetélkedője elérte a célját.

Nagy Székely Ildikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése