2012. február 27., hétfő

Nagyböjt

Vége a farsangnak, lejárt a mulatságok ideje! A húsvétra felkészítő negyvennapos böjt hamvazószerdán vette kezdetét, amely idén február 22-ére esett. A böjt Jézus Krisztus negyven napi böjtölésére, szenvedésére és kereszthalálára emlékeztet. Egyben felkészülés is Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére, a hitben való elmélyülés és a lemondás segítségével. Idén a Nagypéntek április 6-ra, a húsvét pedig április 8-ra esik.

2012. február 20., hétfő

Farsangi dalok 5

farsangi dalok 5

Farsangi készülődés - IV.D






2012. február 19., vasárnap

Farsangi készülődés - II.C

Brenyó Mihály Pontszerző Matematikaverseny

"A tudás kívánása eredeti vágy a lélekben, ...csak fel kell serkenteni."
BOLYAI FARKAS matematikus

A folyamatos önálló munka igényes gondolkodásra ösztönöz és fejleszti a kitartást, a küzdeni tudást, az akaraterőt. A matematika egyike azon tudományoknak, amelyben az átlag feletti teljesítményre való adottság viszonylag korán jelentkezik. Fontos, hogy ezt minél több gyerek és környezete minél hamarabb felismerje, és az adottság képességgé fejlődését ösztönözze. E gondolat gyakorlattá tételéért immár tizenegyedik éve kerül meghirdetésre Marosvásárhelyen a Brenyó Mihály Pontszerző Matematikaverseny. 

Forrás: Versenykiírás



Erre a matematikaversenyre jelentkezett a IV.C osztályból hat tanuló: Borsos Örs, Farkas Bence, Fángli Henrietta, Fazakas Orsolya, Jankovits Csanád és Sikó Timea. Az első négy forduló eredményei alapján részt vettek a megyei döntőn is. Ezúttal nagyon jól teljesített Fazakas Orsolya és Fángli Henrietta, akiket jutalmaztak a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban megtartott díjkiosztón. Gratulálunk, és további szép sikert!

Anyanyelvi verseny - IV.C

December 17-én a marosszentannai Általános Iskolában zajlott a negyedikes kisiskolások anyanyelvi versenyének körzeti szakasza.

A IV.C osztály „Kis nyelvőrök” csapata (Dobos Hunor, Kabai Ágota, Kiss Nikolett Kitti) első helyezést ért el, ugyanakkor elnyerték a „Legjobb dramatizáló” csapat díját, valamint a „Legjobb olvasó” díjat is.

 Így mutatkozott be a háromtagú csapat: Íme a „Kis nyelvőrök” csapata, Jelszavunk Tamási Áron gondolata: „A magyarságot … nemzetté a magyar szó teremtette … Kegyelet, hűség és becsület illeti őt.”

Január 28-án pedig a városi szakaszon vettek részt, melyet Marosszentgyörgyön szerveztek meg. Ezúttal szerényebb helyezést ért el a csapat, ugyanis dicséretet vehetett át. Ettől eltekintve hasznos volt a hosszas felkészülés a megmérettetésekre, és anyanyelvi ismeretek, helyesírás terén mindnyájan nyertesek.

Szavalóverseny - III. osztályosok


Február 17-én, a Nicolae Bălcescu Gimnáziumban tartott körzeti szavalóversenyen a III. osztályosok nagyon jól érezték magukat. Volt móka, tánc, kacagás, és egy kicsi versenyzés is. A III. D-s Márton Dóra III. helyezett lett, így továbbra is képviselheti iskolánkat a verseny városi szakaszán, melyre március 3-án kerül sor.
Mind a négy versenyzőnknek köszönjük a szép délelőttöt, gratulálunk teljesítményükhöz!
Derzsi Ágnes és Balás Éva tanító nénik


Farsangi dalok 4

farsangi dalok 4

Farsangi dalok 3

farsangi dalok 3

2012. február 18., szombat

Farsangi készülődés - III.D osztály

Jégbontó vagy böjtelő havában, a tél utolsó harmadában vagyunk, amikor a nappalok már egy-egy tyúklépéssel megnyúltak, de még mindig hosszúak az esték, és van időnk készülődni a farsangra. Bizonyára már elkezdődött a tervezgetés, gyerekek és szülők törik a fejüket azon, hogy mi legyen a jelmez az idei farsangi mulatságon.
Az iskolában is lázasan folyik a készülődés kézimunka órákon. Ötletes álarcok és különböző farsangi kellékek, díszek születnek a kis kezek szorgos munkája nyomán. A következő napokban bemutatjuk az elkészült munkákat, és megtanullhatjuk az újabb és újabb farsangi dalokat.

Farsangi hangulat a IV.C osztályban


farsangi dalok 2

2012. február 16., csütörtök

Szavalóverseny


„ A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából. „ 
                                                                             Kosztolányi

Február 18-án a Nicolae Bălcescu Gimnáziumban kerül sor a III. osztályosok versmondó versenyének körzeti szakaszára. Iskolánkat az osztályversenyek nyertesei képviselik a vetélkedőn:
            III. C osztály:
Iancovits Dorottya- Anna
Kurcsi Norbert

            III. D osztály: Márton Dóra
                                    Török Bernadett

Versenyzőinknek sok sikert kívánunk, szurkolunk nekik!

Kenguru és Zrínyi

„A logikus dolgokat megérteni könnyű! - ehhez logika kell csak!” (Füst Milán) 

Iskolánk alsó tagozatosai arra vállalkoztak, hogy február 17-én megmutassák: értik, szeretik, tudják a logika királyát, a matematikát. És teszik ezt nem is egy, hanem egyenesen két versenyen, melyekre szép számmal beneveztek. A Kenguru matematika versenyre, amely pénteken délelőtt 9 órai kezdettel startol, 48 diák iratkozott fel ( II. C-ből 12-en, II. D-ből 13-an, III. C-ből 3-an, III. D-ből 20-an).
A IV. osztályosok Kenguru versenyén iskolánk magyar tagozatát a IV. D-ből 3, a IV. C-ből 9 gyerek képviseli majd az áprilisban sorra kerülő versenyen.
A Zrínyi Ilona versenyre- mely ugyancsak pénteken, február 17-én lesz, délután 15 órától a Liviu Rebreanu Gimnáziumban- is sokan jelentkeztek: III. C- ből 3, III. D-ből 21, IV. C-ből 8, IV. D-ből 3 diák.

Minden versenyzőnek könnyű feladatokat, jó szórakozást kívánunk!

2012. február 15., szerda

1. Farsangi dal avagy az alsó tagozat hangolója

Farsang 1

2012. február 13., hétfő

Német óra

Amikor a fantázia szárnyra kel...

Farsang még mindig

Iskolánk volt diákjának, Kluzsán Tamásnak köszönhetően még egy összeállítást megtekinthetünk a farsangról. Külön öröm volt számunkra, hogy diákjaink mellett, volt és leendő diákok is részt vettek a farsangon. Mindig szeretettel várjuk őket is rendezvényeinkre!

2012. február 7., kedd

Farsang

Fergetegesre sikeredett a felső tagozat farsangi mulatsága február 4-én, szombaton délután. Az osztályok által bemutatott jelenetek megteremtették a vidám hangulatot, az asztalok roskadoztak a finomságoktól, a jelmezek ötletesek, a játékok szórakoztatóak voltak, és a táncot mindenki vidáman ropta. Köszönjük a szervezőknek a mulatságot!

2012. február 5., vasárnap

Magyar Kultúra Napja képekben

Vetélkedővel tisztelegtek a 2-es iskolában a Magyar Kultúra Napja előtt


A marosvásárhelyi 2-es számú iskola főként a mai napig is húzódó névadás-ügy kapcsán került a figyelem középpontjába az elmúlt időben. Az élet azonban a belvárosi tanintézet falain belül sem állt meg – legalábbis a magyar tagozaton – ugyanis a Magyar Kultúra Napja előtt tisztelegve szervezték meg péntek este a népdalénekléssel, neves magyar személyiségek és találmányok bemutatásával egybekötött vetélkedőt.
Népdalokat is énekeltek a diákok
Összesen hat V-VIII. osztályosokból álló vegyes csapat mérte össze tudását, általános műveltségét péntek este a 2-es számú általános iskola magyar kabinetjében. „A Magyar Kultúra Napjára tervezett vetélkedőt egy héttel később szervezték meg, ugyanis a vakáció miatt nem volt idő felkészülni rá” – mondta portálunknak Márton Imre, az iskola aligazgatója, a rendezvény szervezője. A vetélkedőre azonban ha késve is, de sor került, és még egy kis műsorral is készültek a diákok.

Márton Imre aligazgató ismertette a vetélkedő szabályait
Népdalok, a székely himnusz, a Szózat és a magyar himnusz eléneklése mellett olyan neves magyar festők életét mutatták be a diákok, mint Barcsay Jenő, Barabás Miklós, Rippl-Rónai József vagy Csontváry Kosztka Tivadar. A zömében diákokból álló közönség eközben meg is csodálhatta a szóban forgó festők falra kivetített alkotásait. Sőt azokat a „reprodukciókat” is megtekinthette a közönség, amelyeket diáktársaik készítettek olyan híres festményekről, mint például Csontváry Kosztkva Tivadar Magányos cédrusa. A szebbnél szebb darabokat a magyar kabinetben állították ki a szervezők. A vetélkedő közben falra vetített neves magyar találmányok és feltalálóik nevével ismerkedhettek a tanulók.
                                                                        
A legkisebbeket is bevonták a játékba
A csapatok összetételét sorshúzással választották ki úgy, hogy minden csapatban képviselve legyen az ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik osztály is. Ezután a csapattagok sorra mentek a táblához, és választottak „tételt” maguknak, amely magyar kulturális vonatkozású kérdéseket tartalmazott különböző tantárgyak kapcsán. Ilyen volt például a hatos csapat első kérdése is: mi az írisz virág magyar neve? A diákok habozás nélkül karikázták be a választ, az írisz magyar neve: nőszirom. A jelen levő első osztályos kisdiákokat is bevonták a versenybe, tőlük többek között azt kérdezték: hogy hívják Csukás István híres egyfejű sárkányát? Ők sem gondolkodtak túl sokat a válaszon, hisz ki ne ismerné Süsüt, a híres bábsárkányt.

Nem volt minden kérdés ilyen könnyű, de a vetélkedő így is elérte célját: ha csak egy napra is, de a diákok közelebb kerültek nemzetünk kulturális értékeihez, elődeink örökségéhez.

Megjelent a Vásárhelyi Hírlapban 2012.január 28-án.

2012. február 1., szerda

Farsang

Február

Február, február,
a fakanál is bálba jár.
Februárban jó a farsang,
táncba hív a muzsikahang.
Január jégen jár, február a nyomán.

Iskolánkban idén is megszervezzük a farsangi mulatságot. Az alsó tagozaton február 24-én tartjuk.
A felső tagozaton már készülődnek a diákok, hiszen szombaton, február 4-én a megszokott helyen, a Deus Providebit Házban farsangolunk délután 15-19 óra között.

Mindenkinek jó készülődést kívánok!