2012. február 5., vasárnap

Vetélkedővel tisztelegtek a 2-es iskolában a Magyar Kultúra Napja előtt


A marosvásárhelyi 2-es számú iskola főként a mai napig is húzódó névadás-ügy kapcsán került a figyelem középpontjába az elmúlt időben. Az élet azonban a belvárosi tanintézet falain belül sem állt meg – legalábbis a magyar tagozaton – ugyanis a Magyar Kultúra Napja előtt tisztelegve szervezték meg péntek este a népdalénekléssel, neves magyar személyiségek és találmányok bemutatásával egybekötött vetélkedőt.
Népdalokat is énekeltek a diákok
Összesen hat V-VIII. osztályosokból álló vegyes csapat mérte össze tudását, általános műveltségét péntek este a 2-es számú általános iskola magyar kabinetjében. „A Magyar Kultúra Napjára tervezett vetélkedőt egy héttel később szervezték meg, ugyanis a vakáció miatt nem volt idő felkészülni rá” – mondta portálunknak Márton Imre, az iskola aligazgatója, a rendezvény szervezője. A vetélkedőre azonban ha késve is, de sor került, és még egy kis műsorral is készültek a diákok.

Márton Imre aligazgató ismertette a vetélkedő szabályait
Népdalok, a székely himnusz, a Szózat és a magyar himnusz eléneklése mellett olyan neves magyar festők életét mutatták be a diákok, mint Barcsay Jenő, Barabás Miklós, Rippl-Rónai József vagy Csontváry Kosztka Tivadar. A zömében diákokból álló közönség eközben meg is csodálhatta a szóban forgó festők falra kivetített alkotásait. Sőt azokat a „reprodukciókat” is megtekinthette a közönség, amelyeket diáktársaik készítettek olyan híres festményekről, mint például Csontváry Kosztkva Tivadar Magányos cédrusa. A szebbnél szebb darabokat a magyar kabinetben állították ki a szervezők. A vetélkedő közben falra vetített neves magyar találmányok és feltalálóik nevével ismerkedhettek a tanulók.
                                                                        
A legkisebbeket is bevonták a játékba
A csapatok összetételét sorshúzással választották ki úgy, hogy minden csapatban képviselve legyen az ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik osztály is. Ezután a csapattagok sorra mentek a táblához, és választottak „tételt” maguknak, amely magyar kulturális vonatkozású kérdéseket tartalmazott különböző tantárgyak kapcsán. Ilyen volt például a hatos csapat első kérdése is: mi az írisz virág magyar neve? A diákok habozás nélkül karikázták be a választ, az írisz magyar neve: nőszirom. A jelen levő első osztályos kisdiákokat is bevonták a versenybe, tőlük többek között azt kérdezték: hogy hívják Csukás István híres egyfejű sárkányát? Ők sem gondolkodtak túl sokat a válaszon, hisz ki ne ismerné Süsüt, a híres bábsárkányt.

Nem volt minden kérdés ilyen könnyű, de a vetélkedő így is elérte célját: ha csak egy napra is, de a diákok közelebb kerültek nemzetünk kulturális értékeihez, elődeink örökségéhez.

Megjelent a Vásárhelyi Hírlapban 2012.január 28-án.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése