2012. április 27., péntek

Erdei iskola Outward Bound módra

2012. április 2. és 4. között a marosvásárhelyi 2-es Számú Általános Iskola III. D osztályával részt vettem az Outward Bound Ifjúsági Központban tartott Erdei iskola programon.
A 30 gyerek tanterme erre a három napra az OB központ és környéke, a dombok, az erdő, a hegygerinc és Szováta lett. A három nap témája, melyet előzetesen egyeztettünk és gondosan megbeszéltünk az oktatókkal a természetismeret, környezetvédelem köré csoportosult. Ezen belül helyet kapott az ökológiai nevelés, a tájékozódás, térkép- és iránytűhasználat, a növény- és állatfajok megismerése, és természetesen nem hiányzott a hulladékkezelés, újrafelhaszálás sem.
Hogy miért fogok még gyerekcsapattal visszatérni? • Felnőttként, mert fantasztikus élmény látni a gyerekek önfeledt mosolyát, felszabadultságát, a játék igazi, csakis gyerekként megélt örömét. • Pedagógusként, mert olyan lehetőséget látok ebben a programban, amit semmiféle iskolai tevékenységgel nem lehet megvalósítani. Azt a hatalmas mennyiségű ismeretet, amit itt a gyerekek három nap alatt elsajátítottak, nem lehet az osztályterem falai között átadni. De talán nem is ez a legnagyobb pozitívuma a programnak, hanem az, hogy a gyerek mindent a tapasztalat útján sajátíthat el: bolyong a térképpel a kezében, megfog bogarat, megszagol fatörzset, megnéz rögöt, kipróbál iránytűt, felmászik, megrajzol, megfigyel, kifülel, egyszóval aktív. Tesz, és ezáltal tanul. Tapasztal, és ezáltal rögzít. S mindezt teheti profi irányítással, játékok keretén belül, melyek a kiválasztott téma mellett segítik abban is, hogy együttműködjön társaival, meghallgassa mások véleményét, csapatban dolgozzon a siker érdekében, legyőzve félelmeit és bátortalanságát.
Sikerekben, eredményekben gazdag munkát kívánok az OB Központ minden munkatársának, pedagógus kollégáimat pedig arra biztatom: ha még nem tették meg, próbálják ki ezt a fantasztikus lehetőséget, mellyel, ha csak rövid időre is, egy kicsit közelebb kerülhetünk ahhoz, ami az ideális iskola lehetne.
Köszönettel és tisztelettel, Balás Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése