2012. október 31., szerda

Édesanyám mesélte...

Irodalmi pályázatot hirdet gyerekek számára a marosvásárhelyi Kobak könyvesbolt, Édesanyám mesélte címmel
Pályázhatnak 9-14 éves diákok, bármilyen írásos alkotással (mese, vers, novella, gondolatok a fenti címmel kapcsolatos témáról), kizárólag eddig még meg nem jelent művekkel.
Az írás elkészíthető számítógépen (Times New Roman 12-es betűméret, szimpla sorköz) vagy kézzel írott formában, terjedelme maximum három A4-es oldal lehet.
Kedves pályázó gyerekek!
Olyan egyedi alkotásokat várunk tőletek, amelyek eltérnek a már jól ismert klasszikus meséktől )pl. A három kismalac, Hófehérke és a hét törpe stb.), viszont mindenképp kapcsolódnak a fantázia világához. Olyan meséket, verseket, történeteket várunk tőletek, amelyeket édesanyátok ( de akár édesapátok vagy nagyszülőtök) talált ki és mesélt nektek kiskorotokban.  
Beküldési határidő: 2012. november 23.
Törd te is a Kobak-od!
A pályázatok beküldhetők postai úton a Bookyard Company, 547530 Sângeorgiu de Mureş, str. Sudului nr.7 címre, vagz elektronikusan a tkkbook@gmail.com e-mail címre.
A műhöz külön papíron/file-ban kérjük csatolni a pályázó adatait:név,életkor,iskola neve és címe, felkészítő tanár neve, elérhetősége.
A beérkezett munkákból a legjobbakat szakmai zsűri választja ki, melyeketkövetkező kiadványunkban megjelentetünk. Korcsoportonként a legjobb alkotásokat értékes nyereményekkel díjazzuk - az első helyezett 200,00lejnek, a második helyezett 150,00 lejnek, a harmadik helyezett 100,00 lejnek megfelelő Kobak vásárlási utalványt kap. Az eredményhirdetésről minden pályázót emailben vagy telefono értesítünk. Az első három helyezést elért gyerekeket felkészítő pedagógusok meglepetésjutalmat vehetnek át.
További információk az alábbi elérhetőségeken:
Trombitás Melinda, tel: 0365/430-976, email:tkkbook@gmail.com

Forrás: Népújság, 2012.X.31.

Megérett a szőlő - I.D

2012. október 30., kedd

A reformáció és hatásai

Jó hangulatban zajlott a reformáció emlékére megrendezett vetélkedő, melynek célja a történelmi és egyháztörténeti események felelevenítésén túl, a diákok figyelmének felkeltése volt minden felekezet közös kincse, a Biblia iránt. A VII. C és D osztályok csapatai lelkesen vetették bele magukat a munkába. Elképzelték, hogy a reformátorok hogyan használták volna a világháló adta lehetőséget a hit megújítására, sorba rakták a Biblia könyveit, tudosítottak az eseményről, elmélyülten dolgoztak bibliai igék fordításán, melyeket aztán díszes borítóba kötöttek.
A jól végzett munka öröméről árulkodtak a kipirult arcok és ragyogó szemek!
Szorgos munkájukért, lelkesedésükért, ötletes megoldásaikért és szép együttműködésükért dicséret illeti mindannyiukat!

Levélmanók - IV.D

Őszi világunk - I.E osztály


2012. október 29., hétfő

Övék lett a tér

Tizenötödszörre vetélkedtek Bernády nevében

Honnan kapta a marosvásárhelyi Szentgyörgy és Szentkirály utca a nevét, ki az a két híres zeneszerző, akiknek főtérről nyíló utcák őrzik az emlékét, ki volt az a híres ember, akit 1915-ben fogadott Marosvásárhelyen Bernády György polgármester, hogy lett az Álmos fejedelemről elnevezett utcából Harcsa utca, és hogyan keresztelték át 1920-ban a Csaba királyfi nevét viselő utcát? – ezekre a kérdésekre kellett többek között megfelelniük a Bernády-napok alkalmából tizenötödik alkalommal megszervezett diákvetélkedő résztvevőinek. A középiskolások tudáspróbájának második fordulójára – melyet egy megadott városrészhez kapcsolódó anyaggyűjtés és dolgozatírás előzött meg – négy csapat – a bolyaisokból álló Sárarany és Táltosok, a Református Kollégiumból érkezett Várkisasszonyok, illetve az Egyesülés líceumot képviselő Anonymus – jutott tovább. A versenyzőket a zsűri nevében Simon György magyar szakos tanár üdvözölte, majd játékvezetői minőségében Dénes Katinka tiszteletes asszony vette át a szót.
– Bernády György emlékének aligha lehet méltóbb emléket állítani, mint azzal, hogy tanultok róla – mondta a tiszteletes asszony, aztán kezdetét is vette a 20 feladatból álló ismeretmérés, melyből az épületfelismerős, utcakeresős kérdések és a kreativitásra épülő próbák – fogalmazásírás és rövid jelenet rögtönzése – sem hiányoztak. A zsűri – a hajdani városgazda szerepében a versenynek igazán gyerekbaráti hangulatot adó –, Spielmann Mihály és „tanácsosai”, Simon György, Soós Zoltán múzeumigazgató és Balás Árpád történelem és földrajz szakos tanár a szépszámú – csendben szurkoló – diákpublikumról sem feledkezett meg, mindegyre intéztek hozzájuk is izgalmas kérdéseket, amelyeknek megválaszolásáért könyvjutalom járt. Így egy pillanatig sem uralkodhatott el a Bernády Ház egybegyűltjein a versenyekre jellemző feszült csend, sokkal inkább kedélyes beszélgetéssé, izgalmas ismeretvadászattá kerekedett ez a másfél, két óra. A legutolsó feladatnál pedig, amikor az utcák aszfaltozására készülő Bernády bőrébe bújhattak, vagy 1902-t idézve az újdonsült városgazdáról társalgó polgárokat alakíthattak a diákok, még több derű töltötte be a helyiséget. A díjazás előtti percekben Spielmann Mihály arra hívta fel a versenyzők figyelmét, hogy a városépítő polgármester helyes megszólítása a „kegyelmes uram, kérlek” volt, Bernádyt ugyanis mindenki tegezhette, illetve az aszfaltozásra nemcsak a vásárba induló szekerek zökkenőmentesebb közlekedése miatt volt szükség, hanem számos egyéb ok mellett a – már létező – gépkocsiforgalom szempontjából is nagy haszna volt. Ezt követően Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke köszöntötte a diákokat, akik közül egyesek meg sem voltak születve, amikor tizenöt évvel ezelőtt ez a vetélkedő elindult, majd Nagy Miklós Kund a gimnazisták fogalmazásversenyéről szólt. Az V–VIII. osztályosok megmérettetésére 27 dolgozat érkezett, ebből 19-et részvételi oklevéllel és könyvcsomaggal, hármat a Maros Megyei Tanács díjával, kettőt Bernády-díjjal jutalmazott a zsűri – mondta a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány alelnöke, aki külön dicséretben részesítette a 2-es számú – jövendő Bernády György – általános iskolát, 27-ből 25 fogalmazást ugyanis innen küldtek be a diákok. A megyei tanács által felajánlott díjat Kluzsán Kriszta, illetve Kiss Áron és Magyari Mátyás, a Bernády-díjat Bartos Elekes Imre és Bakó Loránd kapta (valamennyien a 2-es iskola diákjai), a fogalmazásverseny harmadik díját Wagner Thomas (Európa Gimnázium) érdemelte ki, második helyezett Kupán Mátyás (Nicolae Bălcescu Gimnázium), első díjas pedig Kecskés Csaba (2-es iskola) lett. A középiskolások versenyén a Sárarany csapat – Kovács Attila, Kincses Elemér, Csíki Tamás – vitte el a pálmát, az Anonymus – Péter István, Balogh Kinga, László Frida – második, a Várkisasszonyok – Barabási Zsófia, Nagy Beatrix, Kósa Anita – harmadik lett, a Táltosok csapata – Éltető Kamilla és Vizeli Ibolya – pedig a megyei tanács díjával távozhatott.
 Nagy Székely Ildikó

Forrás: www.e-nepujsag.ro , 2012.X.29.

Amerika - VII.C

Angol órára készült!




2012. október 21., vasárnap

IV.E osztály

Achim Dorottya-Timea
Bakó László-Kálmán
Bartos Dániel
Bokor Renáta
Borbély Csongor
Borsos Hanga
Budai Róbert
Bükkösi Balázs
Domahidi Krisztina
Farkas Orsolya
Kacsó Noémi
Kántor Kincső
Kelemen Ákos
Kósa Emese-Izabella
Kuti Gergő
Menoud Viktoria-Cristiana
Müller Sámuel
Nagy András
Neagoi Éva
Novák Tamás-Krisztián
Sebesi-Kállay Barnabás
Sepsi Arnold –Tamás
Simon Örs-Nátánael
Simonfi Júlia
Szabó Dorka
Szántó Herschkovits-Bernadett
Téglás Péter
Tóbiás Noémi
Tussai Petra

Tanító:Szőcs-Adorjáni Mária

Őszi lombok - I.D

2012. október 16., kedd

Balázs Imre József: Bedobozolt nyár



                                                                 Ősszel őszi reggelik,                
                                                                 Körtével, kakaóval,
                                                                 A nyárikertek megtelnek
                                                                 Őszi dallamokkal.

                                                                Ősszel őszi utak szélén
                                                                Üres nyári fészkek,
                                                                Nyári szárnyú tesztpilóták
                                                                Másik nyárba érnek.

                                                                Ősszel őszi reggelek,
                                                                Sietni ködös utcán,
                                                                Napfényízek sorakoznak
                                                                Bent, a kamra polcán.

2012. október 10., szerda

mese-mese-meskete

Barátot bor közt,
bort sajt után,
lovat istállóban,
leányt bálban
ne válassz!

Ezt a közmondást küldte velünk nektek, mindannyiunknak Berecz András bácsi. A tegnap – október kilencedikén – találkoztunk vele a Maros népi együttes előadótermében, ahol Dsupin Pál bácsival, aki a zenét szolgáltatta furulyán, mesemondó, éneklő, zenélő másfélórát varázsoltak elő nekünk. A mi iskolánkból is részt vett egy kisebb diákcsapat ezen a hangulatos előadáson. Viccelődés, szójátékok, nevetés és ének volt az amit ott osztogattak.
Én hoztam is magamnak belőle egy jó zsebrevalót. Az előadás hangulata elkísért bennünket a hazavezető úton is, ahol gyakorolgatva a viccelődő hangnemet, nevetgélve kísértük egymást vissza a találkozási helyig- a mi iskolánk bejáratáig.
Ha valakit érdekelne, tizenéveseknek mennyire lehet egy mesemondó est hangulatos, szórakoztató, az járjon utána a 8c, 5c és 5d osztály tanulóinál. Ha másért nem is, de bár azért, hogy következő alkalommal többen mulathassunk együtt jó kedéllyel, ha alkalom nyílik még rá, előadásra csapattal elmenni. 

Márton  Imre Csaba angol tanár

2012. október 8., hétfő

I.D osztály

     Alig járt le két tanítási hét, az elsősök felkerekedtek, s meg sem álltak, míg a Somostetőre nem értek. Bizony, ez volt az első közös sétánk.
     Természetesen az állatkertet végigjártuk, megcsodáltuk az örökmozgó majmokat, megsimogattuk a kis őzeket, kecskéket, elámultunk, mekkora tojása van a struccnak s mily pici a gyöngytyúknak, de a legérdekesebb a nemrég érkezett új lakó, Tánja, az elefánt volt. A leveléből megtudtuk élettörténetét. Keressétek meg és olvassátok el ti is, mert nagyon érdekes!
     Séta alatt gyűjtögettünk őszi leveleket, terméseket, mohát, fűszálat s nagyon szép üdvözleteket készítettünk belőlük. Ez volt édesanyánknak az ajándék.
     Pihenni nemigen volt kedvünk, inkább kipróbáltunk amit csak lehetett a játszótéren. Nagyon élveztük!
     Csodálatos volt e hónap utolsó hétvégéje, s igaz, amit Tolna Éva írt egyik versében:

„Jó ember, bölcs ember, 
Víg ember, Szeptember!” 

I.D osztály és a tanító néni

Támogatás

Kedves Szülő!

Az InterShop élelmiszerüzlettel kötött támogatási szerződés 7. napjáig 454 lejre vásárolt kasszabon gyűlt össze, aminek az 1%-a 4 lej. Ennek is örülünk, de nagyravágyóak vagyunk, és többet akarunk. Ezért, ha Ön is segítene, kérjük, a vásárlásnál kapott és LEPECSÉTELTETETT kasszabont juttassa el az iskolába. Köszönjük szépen!

2012. október 5., péntek

Miénk itt a tér

A Bernády Napok alkalmával immár tizenötödször szervez vetélkedőt a Bernády Alapítvány diákok számára „Miénk itt a tér” – utcák, terek Marosvásárhelyen régen és ma címmel.
Most is két korosztály nevezhet be.
I. 5–8. osztályosok számára egyéni fogalmazásverseny lesz Legkedvesebb vásárhelyi utcám címmel. A beküldött műveket illusztrációk (fotó vagy rajz) tehetik teljesebbé. Beküldési határidő október 23., kedd du. 6 óra.
II. A 9–12. osztályosok vetélkedője kétfordulós. A háromtagú csapatok megadott vásárhelyi helyszíneket keresnek fel, ahol dokumentációs anyagot (fotó, rajz, leírás, interjúszöveg stb.) gyűjtenek a második fordulóra. A munkák leadási határideje október 23., kedd du. 6 óra.
A második fordulóra, a nyílt vetélkedőre október 26-án 12 órakor kerül sor a Bernády Házban.
Minden résztvevő könyvjutalomban részesül, a nyertesek értékes jutalmakra számíthatnak.
További információk és ajánlott bibliográfia a Bernády Házban, a következő telefonszámokon: 0265/266-855, 0745-196-236 és a bernady@mures.rdsmail.ro címen.

Matematika egykor és most – rajz- és esszéverseny

Kedves Diákok! Érdekel benneteket a matematika? Ismeritek Bolyai János nevét és kutatásait? Szerettek rajzolni, festeni vagy fogalmazni?


Az AGORA Felnőttképzési Intézet Alapítvány a matematika népszerűsítése és Bolyai János születésének 210. évfordulója alkalmából ismételten felhív minden marosvásárhelyi I-VIII. osztályos diákot a „Matematika egykor és most” című rajz- és esszéversenyen való részvételre.

A verseny témája:
A verseny szorosabb értelemben vett témája kötetlen, tágabb értelemben azonban olyan pályaművekre vagyunk kíváncsiak, melyek érdekes történeteket mutatnak be a matematikával kapcsolatban: pl. meghatározó élmények a feladatmegoldásban; a kis Bolyai János és a játékos matematika; én és a matematika; kutatás és matematika; Bolyai és Marosvásárhely, stb.
Szabályzat:

1. A verseny kategóriái:
Rajz: az alkotásokat szabadon választott technikával A4-es méretben lehet elkészíteni
Fogalmazás/esszé: Kéz írás esetén a fogalmazások nem haladhatják meg a 3 A4-es oldal terjedelmet. Gépírás esetén ennek hossza max. 2 A4es oldal, valamint kérjük a Times New Roman betűtípus, 12-es méret, 1,5-ös sorköz használatát
A rajzok hátán, valamint az esszék végén kérjük, tüntessétek fel a következő adatokat: név, életkor, iskola, osztály, elérhetőség (saját vagy szülők elérhetősége).
I-IV. osztályos versenyzők esetében kérjük a tanító nevét és elérhetőségét is feltűntetni.
A beküldött adatokat bizalmasan kezeljük, azt harmadik fél számára nem adjuk át.
2. Ki nevezhet be?
Minden marosvásárhelyi I-VIII. osztályos diák
3. Beküldhető pályamunkák: Kategóriánként 1 személy 1 pályaművet küldhet be
4. Zsűri: A beérkezett pályamunkákat egy háromtagú zsűri bírálja el.
5. Díjazás: A beérkezett rajzokat, illetve esszéket külön-külön 4 kategóriában díjazzuk: I-II. osztály, III-IV. osztály, V-VI. osztály, VII-VIII. osztály.
6. A pályamunkák beküldésének módja:
- scannelt változatban az agora.vasarhely@gmail.com elektronikus postacímre
- posta küldeményként (a beérkezés határideje október 22.!!!)
- személyesen, munkanapokon 9-16 óra között (Márton Áron utca 12/18 szám)
- a fogalmazásokat/ esszéket faxon is elküldhetitek (fax szám: 0365-430-270)
7. A pályamunkákat 2012. szeptember 3.- október 22. között lehet beküldeni.
8. Eredményhirdetés: 2012. október 2 5-én a verseny facebook oldalán, valamint a megadott email címeken.

SuliJó

Diákok, szülők, osztályfőnökök figyelem! Szeretnétek egy kirándulással összekötött csapatépítőn részt venni? Úgy gondoljátok, hogy az osztályra ráfér egy kis „összerázás”? Akkor a SuliJó nektek szól és most ingyen is kipróbálhatjátok!


Mit kell tennetek?

1.       Írtok egy számozott osztálynévsort, élén az osztályfőnökkel;
2.       Készítetek egy vicces és kreatív osztályképet, mely tükrözi az osztály szellemiségét, és amelyen kötelező módon mindenki rajta van (az osztályfőnök is);
3.       Írtok egy közös bemutatkozást, melyben kitértek a következő kérdésekre:
a.       Mit kell tudni a ti osztályotokról?
b.      Hogyan készült a kép?
c.       Milyen az osztályközösség?
d.      Van-e szükségetek osztályösszerázó képzésre?
4.       Az előbbi három feladatot elektronikus formátumban elkülditek az office@sulijo.ro mail címre.

Határidő: 2012. november 2.

Szabályzat

·         A pályázaton erdélyi magyar, V. – XII.-es osztályközösségek vehetnek részt;
·         A pályázatnak tartalmaznia kell az iskola helységét és nevét, illetve a beküldő nevét és elérhetőségeit (email és telefonszám);
·         A kép:
o   nem lehet szerkesztett;
o   a pályázatra kell készüljön;
·         Az érvényes pályázatokat feltöltjük a www.sulijo.ro/palyazok oldalra.
·         Az első három díjat egy szakmai zsűri fogja odaítélni;
·         A közönségdíjat a SuliJó honlapon leadott tetszések (LIKE) alapján ítéljük meg;
·         Like-olni november 7-ig lehet;
·         Eredményhirdetés: november 9, 16.00 óra
·         Kizárással járnak a következők:
o   Hiányos pályázat (más alkalomra készült, nem teljes létszámú, szerkesztett kép);
o   Vulgáris nyelvezet használata bármilyen elektronikus felületen;
o   Bármilyen csalás vagy csaláskísérlet, ami a like-olással köthető össze;


És mi a nyeremény?

Kirándulással összekötött osztályösszerázó képzés az Algyógyi Keresztyén Ifjúsági Központban, szállással és teljes ellátással, az első három helyezett osztálynak és a közönségdíjasnak.

Az első díjazott osztály ingyenesen meglátogatja a Vajdahunyadi kastélyt, majd ezt követően a verseny izgalmait a Dévai élményfürdőbe pihenheti ki.

Azok a résztvevő osztályok, amelyek nem kerülnek be a nyertesek közé, kedvezményes áron vehetnek részt a SuliJó osztályösszerázó képzésen.

A pályázattal kapcsolatban minden további információt megtaláltok a www.sulijo.ro oldalon, érdeklődni továbbá a 0753 497 706-os telefonszámon, illetve az office@sulijo.ro e-mail címen lehet.
__._,_.___