2023. december 12., kedd

Életre szóló elköteleződés

 https://www.e-nepujsag.ro/articles/eletre-szolo-elkoetelezodes


2023. december 5-én, ünnepélyes keretek között adták át a nyugalomba vonult tanároknak a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet. A rendezvényt, amelyről a Népújság is beszámolt, az RMPSZ szervezte a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban. Az elismerésben részesült iskolánk nyugállományba vonult tanítónője, Veres Erzsébet-Ilona is, akinek a kiemelkedő, szép pályafutásáról szóló méltatásból idézünk:

"A bátosi születésű Veres Erzsébet - Ilona már kisiskolás éveiben elszántan hitte, hogy felnőtt korában tanítónő lesz belőle. A Marosvásárhelyi Tanítóképző (az akkori Pedagógiai Líceum) elvégzését követően  pedagógusi pályáját a Maros  megyei Székesen kezdte. Később tanulmányait kiegészítette a bukaresti Spiru Haret Egyetem Pszichológia szakán, majd mesteri oklevelet szerzett menedzsment szakon.

Az elmúlt 35 évben a Dr. Bernády György Általános Iskolában dolgozott mint tanító/alsó tagozatos tanár. Szaktudását folyamatosan fejlesztette, rendszeresen résztvett a pedagógusoknak szervezett továbbképző tanfolyamokon.

Mindennapi pedagógusi munkáját a következetesség, céltudatosság jellemezte, gazdag módszertani felkészültségének köszönhetően nem hagyta lemorzsolódni a leggyengébbeket sem. Differenciáltan dolgozott azokkal a gyerekekkel, akiknek tanulási nehézségei adódtak, egyéni és kiscsoportos tevékenységekkel felzárkóztatta őket. Munkája során nagy hangsúlyt fektetett a tehetséggondozásra is, fontosnak tartotta a kiemelkedő adottságú gyermekek felkarolását és fejlesztését.

Az alsó tagozatosok  körzeti és  megyei vetélkedőinek szervezésében és értékelő bizottságaiban gyakran részt vállalt, így a szavaló-, mesemondó-, regemondó-, matematika versenyeken és a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőn. Idén májusban a Brenyó Mihály Pontszerző Matematikaverseny országos szakaszán díszoklevéllel köszönték meg a szervezők a sok évi odaadó és lelkes munkáját, amelyet a verseny elindításában és megszervezésében fejtett ki.

Ezeken a rangos vetélkedőkön diákjai is bizonyították tudásukat, felkészültségüket.  A Zrínyi Ilona-, Brenyó Mihály Pontszerző és Kobak matematika versenyeken minden évben a megyei legjobbak között szerepeltek, és az anyanyelvi vetélkedő országos szakaszán is szereztek második díjat.

Odaadó, következetes, kitartó munkája és magas szintű szaktudása számos generációt és szülői közösséget segített. Pedagógusi munkájának fontos részét képezték a közösségformáló kulturális és szabadidős programok. Számos kirándulást, ünnepséget szervezett, mesejátékot, táncot tanított.

18 éven keresztül az iskolai módszertani közösség vezetője volt, s mint ilyen, nagyfokú szakmaisággal segítette, koordinálta a kollégák munkáját, irányította az alsó tagozat versenyeit, vetélkedőit, rendezvényeit. Hosszú éveken át képviselte a magyar tanítókat, tanárokat  az iskolai vezetőtanácsban. Munkájában mindig megbízható, pontos, igényes volt, kollégáival szemben korrekt, közvetlen, az az ember, akire mindig lehetett számítani. 

Életpályáját legszebben Németh László gondolata foglalja össze: „Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját, szép vigyázattal, csendben csiszoljam kristályba!” 

Elhivatott pedagógusi tevékenysége, emberi tartása példaértékű az iskola munkaközössége számára."

Balás Éva és Dr. Kupán Edith tanárok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése