2023. december 15., péntek

Akikre büszkék vagyunk - A BOLYAIAK NYOMÁBAN, Bolyai-helyszínek Marosvásárhelyen

200 éve teremtett Bolyai János a semmiből új világot, azaz 1823. november 3-án írta meg Temesvárról édesapjának, Bolyai Farkasnak a nem-euklideszi geometria elméletét. 2023- as évet az UNESCO világszervezet hivatalosan Bolyai János emlékévnek nyilvánította. 

Ennek az évfordulónak megünneplésére a Bolyai Farkas Elméleti Líceum egy vetélkedőt szervezett, A BOLYAIAK NYOMÁBAN, Bolyai-helyszínek Marosvásárhelyen címmel.

A vetélkedőn marosvásárhelyi iskolák négy fős csapata vehetett részt magyar, illetve román tagozatról, VI-VIII. osztályból.

A csapatok egy városi séta keretén belül megismerkedhettek azokkal az épületekkel, terekkel, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a két Bolyai alakjához. A különböző helyszíneken feladványokat kellett  a csapatoknak megoldani. A feladatok a Bolyaiak életéről, munkásságáról szerzett tudást mérték fel.

A vetélkedőn iskolánk magyar tagozatának csapata, a Paralellák III. helyet nyert, míg a román tagozat csapata, a 4 for Bolyai különdíjban részesült.

A Paralellák csapat tagjai: Balázsi Adrienn Tímea, Bényi-Peti Bernadett, Sárossy Mónika és Szikszai Emma-Regina VII.D osztályos tanulók.

Felkészítő: Bartos Honorea Gizella matematika tanárnő

A 4 for Bolyai csapat tagjai: Mureșan Alexia és Rațiu Ana Maria a VII.B osztályból, Oltean Cristiana és Turdean Cleo VIII.A osztályos tanulók.

Felkészítő: Roșca Sorina Petronela matematika tanárnő

Gratulálunk a szép eredményhez!

PE URMELE LUI BOLYAI 

Acum 200 de ani, în 1823 Bolyai János a creat geometria neeuclidiană. A demonstrat, că celebra axiomă a paralelelor este independentă de celelalte axiome ale geometriei și a dedus că geometria lui Euclid nu este unica posibilă și că se poate dezvolta o nouă geometrie mai generală pe care a denumit-o știința absolută a spațiului. Organizația mondială UNESCO a declarat oficial anul 2023 ca fiind anul comemorării lui Bolyai János. 

Pentru a sărbători această aniversare, Liceul Teoretic ”Bolyai Farkas” a organizat un concurs, PE URMELE LUI BOLYAI.

Scopul competiției a fost cunoașterea și popularizarea celor doi Bolyai în rândul elevilor. Au dorit  să ofere o oportunitate pentru elevii claselor a VI-a – VIII-a, din Târgu Mureș, pentru a afla mai multe despre cei doi polihistori, pentru a descoperi locuri și clădiri care sunt strâns legate de cei doi Bolyai.

Au participat la competiție echipe din gimnaziile din Târgu Mureș, una de la secția maghiară și o echipă de la secția română. Echipa a fost formată din 4 elevi. Cei patru membri ai echipei au fost elevi din clasele a VI-a – a VIII-a ale gimnaziului. 

În cadrul unei plimbări în oraș, echipele au avut ocazia să cunoască clădirile și spațiile care sunt într-un fel conectate cu cele două figuri Bolyai. Echipele trebuiau să rezolve probleme în diferite locații. Sarcinile au evaluat cunoștințele dobândite despre viața și munca celor doi Bolyai.

Echipa " Paralellák" de la secția maghiară a obținut locul III. , iar echipa "4 for Bolyai"  de la secția română a primit premiul special al juriului.

Membrii echipei " Paralellák": Balázsi Adrienn Tímea, Bényi-Peti Bernadett, Sárossy Mónika és Szikszai Emma-Regina, cl. a VII-a D.

Elevele au fost pregătite de profesoara de matematică Bartos Honorea Gizella.

Membrii echipei "4 for Bolyai": Mureșan Alexia și Rațiu Ana Maria din cl. a VII-a B , Oltean Cristiana și Turdean Cleo din cl a VIII-a A.

Elevele au fost pregătite de profesoara de matematică Roșca Sorina Petronela.

Felicitări pentru rezultatele obținute!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése