2021. március 15., hétfő

Nemzeti ünnepünk!

„Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt. Március 15-e az, írjátok föl szíveitekbe, és el ne felejtsétek. A magyar nemzet szabadsága e naptól kezdődik. … Ezentúl minden nap új dicsőséget fog számotokra hozni; a nép fölébredt, a nép követelte századok óta megtagadott jogait, minek láncait legközelebb találta.” Jókai Mór 
           Legyen bár esős nap, akárcsak 173 évvel ezelőtt, vagy süssön a nap, március 15. minden magyar számára az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja. Jelképpé vált ez a nap, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Mi is történt 1848. március 15-én? Az Európában indult forradalmi hullám Pestre is eljutott. A bécsi forradalom hírére a márciusi ifjak, Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal az élen, a Pilvax kávéházból elindulva a a Landerer nyomdához vonultak. Cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t. A Nemzeti Múzeum kertjében meghirdetett délutáni nagygyűlésen már több tízezer ember előtt olvasták fel a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, ahol a Helytartótanáccsal elfogadtatták követeléseiket, majd az összegyűlt tömeg követelésé re szabadon bocsátották a jobbágyok sorsát szívén viselő Táncsics Mihályt is. A március 15-ei forradalom így vérontás nélkül győzött. 
           A mai napon emlékezzünk méltón hőseinkre, akik példát mutattak számunkra. Hazaszeretet és bátorság, a szabadságért való küzdelem, olyan értékek, amelyeket meg kell őríznünk és tovább kell adnunk a fiatal nemzedékeknek. Sokféleképpen ünnepelhetünk, kitűzhetjük a kokárdát, leróhatjuk tiszteletünket az emlékhelyeken, elénekelhetünk egy Kossuth nótát, hallgathatunk megzenésített Petőfi verseket, részt vehetünk virtuális ünnepléseken, kézműveskedhetünk a gyerekekkel, készíthetünk együtt kokárdát, huszárcsákót és zászlót. 
           Ünnepeljünk!



                                        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése